Ambasada Velike Britanije u BiH: Zatvaranje kancelarije nije kraj angažmana

04.03.2011. 09:19 / Izvor: SRNA
Ambasada Velike Britanije u BiH: Zatvaranje kancelarije nije kraj angažmana

Obustavljanje programa Kancelarije za međunarodni razvoj Velike Britanije u BiH, čiji je doprinos napretku BiH iznosio više od 80 miliona funti, ne znači i kraj angažmana te zemlje u BiH, rečeno je Srni u britanskoj Ambasadi u Sarajevu.

Podrška će biti nastavljena programima i projektnim aktivnostima britanske Ambasade u oblastima prevencije konflikta i evropskih integracija, te doprinosa multilateralnim donatorskim aktivnostima, pogotovo onima EU, jer oko 15 odsto sredstava koje EU potroši u BiH dolazi iz Britanije, rekla je portparolka Ambasade Biljana Ristović.

"Priroda britanske podrške BiH će se promijeniti, ali njena predanost i angažman ostaju. Britanija je snažno predana pružanju podrške vlastima BiH u provođenju reformi neophodnih za pristup EU i prosperitetnu budućnost", istakla je Ristovićeva.

Program bilateralne pomoći Velike Britanije BiH završen je u februaru. Odluka o zatvaranju Kancelarije odražava napredak ostvaren u BiH od 1995. godine, te činjenicu da se britanske aktivnosti vezane za razvoj sve više fokusiraju na smanjene siromaštva, pa time i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Od 1993. godine do danas, podrška Velike Britanije BiH iznosila je više od 100 miliona funti, od čega je doprinos Kancelarije iznosio više od 80 miliona funti.

Od 1993. do 2002. godine doprinos Velike Britanije humanitarnim aktivnostima i hitnoj obnovi BiH je iznosio 43 miliona funti. Između 2002. i 2011. godine ukupno 37 miliona funti raspodijeljeno je u sektorima: ekonomija i infrastruktura milion funti, vlada i civilno društvo 22 miliona funti, proizvodnja dva miliona funti, društvena infrastruktura i usluge osam miliona funti i za ostale sektore.

Kada je riječ o poslovnim investicijama, prema zvaničnim podacima, od 1995. do juna 2010. godine, britanske investicije u BiH iznosile su oko 77 miliona funti, i to u oblastima proizvodnje papirne ambalaže, ljekovitog bilja, zatim rudarstva, energije, informacionih tehnologija, farmacije i ostalog.

Velika Britanija je saopštila da će obustaviti direktnu pomoć za 16 zemalja, među kojima je BiH, kao i četiri agencije UN, a ta sredstva će, prema odluci londonske vlade, biti preusmjerena na najsiromašnije zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti