Žitoprodukt pokrenuo mlin

12.10.2012. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Žitoprodukt pokrenuo mlin

Stari mlinovi nekadašnjeg banjalučkog pekarskog giganta juče su u okviru novoregistrovane firme "Žitoprodukt 2012", nakon osam godina stajanja, ponovo počeli da melju žito i proizvode brašno.

Pogoni "Žitoprodukta 2012" u startu su zaposlili 22 radnika, a iz menadžmenta fabrike najavljuju da će, nakon što su uspješno ušli u postupak mljevenja žita, uskoro s radom početi i linija za pakovanje brašna, što znači i zapošljavanje novih radnika.

Rade Petrović, direktor "Žitoprodukta 2012", stručnjak sa 27 godina radnog staža ostvarenih u starom "Žitoproduktu", rekao je da je firmi "Bojanić" iz Jajca, koja je za 1,9 miliona KM kupila nekadašnjeg giganta, bilo potrebno samo pet mjeseci da izvrši remont i popravi skoro stotinu mašina koje sada prerađuju pšenicu i brašno.

"Drago nam je da smo dočekali trenutak da pogone pustimo u probni rad, koji će trajati narednih nekoliko dana, nakon čega slijedi proizvodnja u pravom smislu te riječi. Ovdje sada radi kompletan silos kapaciteta 15.000 tona i mlin kapaciteta između 90 i 100 tona, te linija za skladištenje brašna", precizirao je Petrović.

On je rekao da se "Žitoprodukt 2012" trenutno oslanja na iskustvo starih radnika i dobrih majstora te fabrike, te da još nemaju vremena da obučavaju novu radnu snagu.

Petrović je rekao kako "Žitoprodukt 2012" pšenicu najvećim dijelom nabavlja iz Hrvatske i Mađarske, a da je tek jedan njen manji dio iz Lijevče polja.

"Mi ćemo početi zaprimati veće količine pšenice iz Lijevča onog momenta kada ona počne zadovoljavati parametre kvaliteta visoke B1 kvalitetne grupe", rekao je Petrović.

Banjalučki "Žitoprodukt 2012" će svoje brašno proizvoditi za tržište BiH, a prvi ljudi fabrike najvećim dijelom računaju na to da će proizvode plasirati mahom u banjalučkoj regiji.

"S obzirom na to da firma "Bojanić" ima mlin u Bugojnu i Jajcu i razrađenu poslovnu mrežu po FBiH, ne sumnjamo da ćemo lako stići i na ostale dijelove tržišta BiH", rekao je Petrović.

Milenko Miljić, radnik "Žitoprodukta", ove sedmice, nakon sedam godina "pauze", vratio se da radi u firmu u kojoj je ostvario 26 godina radnog staža.

"Kada sam čuo da je firma privatizovana, ponadao sam se povratku na svoj stari posao. Na moju sreću, pozvali su me i sada ponovo obavljam bravarske poslove kao i ranije", rekao je Miljić.

On je rekao da za stare radnike "Žitoprodukta" koji su se za sada vratili u pogone veoma mnogo znači kada vide da stara fabrika ponovo radi i proizvodi.

Prije rata "Žitoprodukt" je zapošljavao više od 270 radnika. Stečaj u "Žitoproduktu" je otvoren krajem 2009. godine, dok je ova fabrika brašna i hljeba šest godina prije toga obustavila proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti