Program BAS: Ženskim poduzećima grantovi za konzultantske usluge

15.02.2012. 15:47 / Izvor: eKapija.ba
Program BAS: Ženskim poduzećima grantovi za konzultantske usluge

U BiH još ne postoje egzaktni podaci o tome koliko se žena bavi poduzetništvom. Postoje samo procjene koje govore da je taj broj još uvijek mali. Ipak, u posljednje vrijeme je sve veći broj organizacija i institucija koje osnivaju fondove kojima se potiče žensko poduzetništvo.

Tako je i Savjetodavni servis (Business Advisory Service- BAS) Europske banka za obnovu i razvoj raspisao javni poziv za dodjelu grantova za konzultantske usluge. Na njega se mogu prijaviti privatne kompanije u BiH koje vode ženski menadžeri ili su uz većinskom vlasništvu žena.

Za BAS program "Žene u biznisu na zapadnom Balkanu" mogu aplicirati poduzetnice koje su tek osnovale svoju kompaniju ili imaju izvodljive poslovne ideje, navodi se u pozivu.

Kompanije koje apliciraju moraju imaju financijsku stabilnost i potencijal rasta te potrebu za uslugama poslovnog savjetovanja. Što se tiče pogodnih sektora, na poziv se mogu prijaviti svi poslovni sektori izuzev vojne i duhanske industrije, osiguranja, bankarstva, financijskih usluga i klađenja.

Također potencijalni aplikanti moraju imati plaćanja od 10% do 75% ukupnih troškova projekta jer BAS pruža grant od od 25% do 90% ukupnih neto troškova projekta tj. do maksimalno 10,000 eura.

Poslovno savjetovanje je moguće iz marketinga (istraživanje, strategija, branding, promotivni materijali, web site dizajn,...) priprema poslovnih planova, izrade Studije izvodljivosti, razvoj Informacijskih sustava.

Potencijalni aplikanti savjetodavnu podrušku kroz ovaj program, između ostalog, mogu dobiti i i iz oblasti poljoprivrede, energetske efikasnosti i zaštite okoliša, standardizacije...

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti