IRB RS sa 6,5 miliona KM kreditira izgradnju nove fabrike u krugu "Elvaca"

02.03.2012. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
IRB RS sa 6,5 miliona KM kreditira izgradnju nove fabrike u krugu 'Elvaca'

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić prilikom posjete Bijeljini izjavio je da je Vlada RS, posredstvom Investiciono-razvojne banke, sa šest i po miliona KM ušla u kreditiranje novog razvojnog projekta u bijeljinskoj kompaniji "Elvaco" koji će omogućiti smanjenje gubitaka te članice Grupacije "Bobar".

"Šest i po miliona KM biće uloženo u izgradnju i otvaranje jedne nove fabrike u `Elvacu` namijenjene za proizvodnju, sanaciju postojećih mašina i jedan dio za obrtna sredstva", rekao je premijer Džombić nakon sastanka sa predsjednikom Grupacije "Bobar" Gavrilom Bobarom i rukovodstvom "Elvaca".

Premijer Džombić je rekao da bi investicija trebalo da bude realizovana do polovine godine, a podrazumijevaće punu konkurentnost kompanije jer je njen program gotovo potpuno orijentisan na izvoz.

"Šezdeset odsto proizvodnje ide u inostranstvo. Kompanija `Elvaco` izuzetno je značajna, ne samo za Bijeljinu nego i za cijelu Srpsku. Zato smo tu da bez ikakve rezerve podržimo ovu kompaniju čiji su radnici potpuno zadovoljni odnosom poslodavca prema njima", rekao je premijer Džombić.

Predsjednik Grupacije "Bobar" Gavrilo Bobar rekao je da je predsjednika Vlade informisao da je u prošloj godini Grupacija imala rast prihoda od 44 odsto i da je ovo jedna od rijetkih kompanija sa tako visokim rastom.

"Zapošljavamo 986 radnika, a njihova prosječna plata je 766 KM. Naši planovi su da u ovoj godini u okviru `Elvaca` započnemo izgradnju pete fabrike i završimo je do polovine godine, najkasnije do avgusta", istakao je Bobar.

Projekt-menadžer kompanije "Elvako" Milenko Božić rekao je da su u izgradnju nove fabrike u okviru "Elvaca" ušli zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj, jer su "prepoznali i namjere i efikasnost ovog projekta".

"To je ekonomski isplativo i putem ovog projekta doći ćemo u zonu dobrog poslovanja, primićemo određen broj novih radnika i postati uspješno preduzeće, uspješnije nego što smo do sada bili", rekao je Božić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti