Otvoren sajam "Dani jabuke - Goražde 2012"

11.10.2012. 16:01 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren sajam 'Dani jabuke - Goražde 2012'

U Goraždu je danas otvorena deveta privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke - Goražde 2012."

Sajam je i ove godine privukao pažnju brojnih posjetilaca koji u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" mogu pogledati raznovrsne proizvode više od 70 izlagača iz BiH i regiona što je rekordan broj do sada.

Manifestaciju je otvorio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, a ocijenjeno je da je ova manifestacija dokaz da Goražde ide uzlaznom putanjom u oblasti privrede i poljoprivrede.

"Ovo je prilika koju trebamo iskoristiti i uspostaviti kontakte među proizvođačima iz cijelog regiona te proširiti saradnju", rekao je na otvaranju sajma premijer BPK-a Goražde Alija Begović.

I direktor Regionalne privredne komore Užice Dragomir Papić ocijenio je da je ova manifestacija prilika za ostvarenje prekogranične saradnje.

"Mi smo ovdje blizu i prije smo bili upućeni jedni na druge i već imamo dobru saradnju u privredi i poljoprivredi", istakao je Papić.

Predsjednik Organizacionog odbora Mirsad Hubanić kazao je da raduje činjenica da sajam iz godine u godinu pobuđuje sve veći interes izlagača i posjetilaca.

Općina Goražde implementira niz projekata sa federalnim ministarstvom za poljoprivredu, također sa oragnizacijama Help, Birds, Hilswerk, UNHCR i ono čemu se posebno radujemo jeste da su poljoprivrednici shvatili da je potrebna edukacija i odlazak na sajmove, gdje se razmjenjuju iskustva sa drugima kao što će to imati priliku i u naredna tri dana i mi ćemo, te projekte u narednom periodu još više podržavati".

Prvog dan manifestacije, pored brojnih sadržaja, održana je prezentacija aktuelnih projekata iz oblasti poljoprivrede. A u sklopu programa održat će se i stručna savjetovanja i zasjedanje komisije koja će izabrati najbolji voćnjak, zatim promocija Međunarodne konferencije zadrugarstva, kao i promocija učesnika manifestacije, te kviz znanja za učenike poljoprivrednih škola sa prostora BiH.

Sajam će trajti do 13. oktobra a i ove godine bit će dodijeljena priznanja za kvalitet izloženih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti