Veliki interes za projekt podrške razvoja MSP-a u Gornje-drinskoj regiji

12.03.2011. 11:08 / Izvor: eKapija.ba
Veliki interes za projekt podrške razvoja MSP-a u Gornje-drinskoj regiji

Kako postoji veliki interes za sudjelovanje u projektu "Razvoj malih i srednjih poduzeća u Foči, Goraždu, Rogatici i Novom Goraždu", kojeg provodi njemačka nevladina organizacija HELP e.V., pokazuje podatak da je na njihovu adresu pristiglo 1195 aplikacija.

Almin Adžović, projekt koordinator u organizaciji HELP, kaže da je od toga broja iz Foče- 440 aplikacija, Rogatice 308, Goražda 243, Novog Goražda 95, Foče-Ustikoline 75 i Pale-Prače 34 aplikacije. Naglašava da će projekat trajati 24 mjeseca, a kroz njega će biti podržano ukupno 180 korisnika.

Trenutno Komisija za ocjenu pristiglih aplikacija radi na njihovoj evaluaciji, a u narednih 10 dana biti će poznati kandidati koji će posjetiti HELP-ovi uposlenici na terenu u okviru druge selekcije kandidata.

Inače, cilj ovog projekta kojeg finansira EU, a sufinanciraju projektne općine, jeste osnaživanje poljoprivrednog sektora proizvodnje kroz podršku malim i srednjim poduzećima(MSP) te jačanje njihove konkurentske pozicije kroz sistem edukacija, materijalne podrške i certifikacije proizvodnje.

"Korisnici mogu biti sve poduzetno orijentisane osobe sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj sopstvene ekonomske aktivnosti. Posebnu podršku imat će aplikacije koje ispunjavaju postavljene uslove u smislu razvijanja vlastite prodajno orijentisane proizvodnje. Gdje god je to moguće i svrsishodno, biće ohrabrivani i zajednički projekti", kaže za naš portal Adžović.

Naglašava da će odobrena pomoć biti distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata.

Prosječna vrijednost pojedinačne donacije određena je u protiv vrijednost od 1.500 eura za projekte iz podsektora proizvodnje voća i povrća i 1.600 eura za projekte iz podsektora proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Edukacije i treninzi će biti besplatni.

Također, svaki korisnik će biti u obavezi da finansira certifikaciju vlastite integralne proizvodnje odnosno obezbijedi sistem kontrole kvalitete proizvoda u prosječnom iznosu 15% od ukupnog iznosa donacije, da učestvuje u opštim i specifičnim treninzima i edukaciji specifično prilagođenoj aplikantovom nivou znanja i razvoja.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti