Ideja koja je obišla svijet: Hidria ventilacioni stropovi - "ready-to-cook" rješenje

14.10.2010. 14:13 / Izvor: eKapija.ba
Ideja koja je obišla svijet: Hidria ventilacioni stropovi - 'ready-to-cook' rješenje

U okviru sistemskih rješenja ventilacije i klimatizacije, korporacija Hidria nudi i novi proizvod tj. rješenja za kuhinje. U okviru korporacije posluje i njemačka firma Hidria GIF koja je specijalizovana za rješavanje ventilacije kuhinja i prisutna je na tržištu od 1976 godine sa svojim patentiranim rješenjem GIF ventilacioni strop.

"Do danas je ovo rješenje ugrađeno na preko 300.000 m2 širom svijeta što potvrđuju naše reference od Bakinghemske palate preko Bliskog Istoka pa do objekata u Južnoj Americi", poručuju iz Hidrie.

Ventilacioni strop je rješenje od zida do zida. Sistem pruža mogućnost da odstrani zaprljani zrak i mirise tokom procesa kuhanja I pripreme hrane, u bilo kojem trenutku unutar odsisnog područja kuhinje. Kroz dovod zraka preko cijele površine stropa stvara se zaista ugodna distribucija zraka I termalni komfor u radnom području. Dovod zraka je obezbijeđen bez propuha sa brzinom od 0,2 m/s.

Ventilacioni stropovi obično zahtijevaju manje zraka u odnosu na konvencionalne nape. Osim efekta uštede energije također se smanjuju troškovi investicije ( manji ventilatori, manji vazdušni kanali, itd.) Zrak se odvodi I distribuiše preko plenuma unutar stropa, što smanjuje investicije za dodatne kanale, kanalske otvore i distributivne elemente, a što bi bilo potrebno u slučaju konvencionalnog rješenja (npr. kuhinjske nape).

U poređenju s konvencionalnom napom, ventilacioni strop predstavlja "ready-to-cook" rješenje. Kompletno rješenje se dobije na jednom mjestu. Na ovaj način se rješava projektovanje sistema, konstrukcija spuštenog metalnog stropa, odsis, distribucija zraka, integrisani rasvjetni sistem i montaža kompletnog stropa.

Korištenjem ovakvog rješenja arhitekte, projektanti i tehnolozi kuhinja, nisu ograničeni prilikom projektovanja te mogu planirati tehnologiju kuhinje i na taj način izvršiti raspored elemenata kvalitenije i svrsishodnije nego kada se to radi sa konvencionalnim napama.

Projektovanje ventilacionog stropa se bazira na široko prihvaćenom njemačkom standardu VDI 2052. Izračun se vrši na osnovu termičkog opterećenja i tehnologije kuhinje.

Idealno konstruisano rješenje, omogućuje da se gotovo cijeli strop lahko može skinuti, te omogućuje da očistite/operete sve komponente u mašini za pranje suđa. Na ovaj način se ispunjavaju higijenski zahtjevi standarda VDI 2052 za područje kuhinje.

Dimenzija modularnog sistema kaseta 500x500 mm je prilagođena standardnom uređaju za pranje suđa. Obzirom da ventilacioni stropovi imaju visok stepen filtracije, razdoblja između čišćenje postaju duža što direktno smanjuje troškove održavanja. Ukoliko se peru do 4 kasete istovremeno, moguće je nesmetano obavljati poslove u kuhinji.

Inovativno konstrukciono rješenje omogućuje, da u slučaju požara u kuhinji, plamen ne prodire kroz kasete i stoga su elementi i vazdušni kanali u plenumu zaštićeni što je dokazano ULC i TÜV certifikatima..

Rasvjetni elementi su integrisani u strop i imaju klasu zaštite IP54. U zonama odsisa gdje dolazi do zamašćenja preko zaprljanog i „opterećenog“ vazduha, dovodi se zrak te tako omogućuje prelaz sveježeg zraka preko staklene površine I time sprječavaju zaprljanje. Ovakvim rješenjem moguće je postaviti rasvjetna tjela i iznad termičkih kuhinjskih uređaja, tako da nema potrebe za skidanje stakla kako bi ga čistili.

Moderni stropni sistemi nude specijalna rješenja za apsorbciju buke koja se najčešće koriste u područjima za pranje suđa. Elementi koji apsorbuju buku su napravljeni na taj način da omoguće lahko vađenje i čišćenje - ručno ili u stroju za pranje posuđa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti