BiH: Zaoštrava se tržišna konkurencija i u fiksnoj telefoniji

28.05.2011. 08:23 / Izvor: eKapija.ba
BiH: Zaoštrava se tržišna konkurencija i u fiksnoj telefoniji

Nedavno istraživanje Research and Markets, jedne od vodećih svjetskih kompanija za istraživanje tržišta, pokazalo je da je tržište telekomunikacija u BiH skoro u potpunosti liberalizirano te da je regulatorni okvir kreiran tako da promovira konkurenciju kao najbolji način reguliranja tržišta.

Osobit napredak vidljiv je u oblasti mobilne telefonije gdje već postoji jaka tržišna utakmica. Naime, prije šest-sedam godina mobilni operateri imali su pokrivenost na ograničenom području BiH.

Kako bi osigurala mogućnost građanima da koriste usluge operatera kojeg žele, bez obzira na kojem području BiH se nalaze, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK ) je postavila uvjet telekom operaterima da moraju osigurati minimum pokrivenosti od 80 posto terorija BiH. "Operateri su to tada u postavljenim rokovima ispunili tako da svi imaju pokrivenosti veću od 90 posto", kaže Odobašić.

Ističe također da domaće tržište telekomunikacija ne zaostaje za onim u regiji po uslugama koje korisnici imaju na raspolaganju. Što se tiče liberalizacije u oblasti cijena ono je što se tiče mobilne telefonije u potpunosti liberalizirano. Naime, RAK ne postavlja najviše granične cijene za pružanje mobilnih usluga nego je tržište to koje u ovom segmentu određuje cjenovnu politiku. U fiksnoj telelefoniji je drugačije. "U ovoj oblasti mi postavljamo najviše granične cijene preko koje operateri ne mogu ići. Razlog za uvođenje tog ograničenje je bio ujednačavanje šarenila koje je postojalo u cjenovnim politikama", objašnjava Odobašić.

To je bio i preduvjet da bi na tržište ušli novi operateri u ovom segmentu što bi dodatno trebalo pojačati tržišnu konkurenciju. "U mobilnoj telefoniji postoji već jaka tržišna utakmica, sada je vrijeme da krene i u fiksnoj", smatra naša sugovornica.

Naime, u prethodnom razdoblju bilo je dosta govora o tome da fiksni operateri imaju svojevrsni monopol na tržištu, no situacija se sada mijenja. "Već imamo 11 alternativnih operatera koji pružaju usluge fiksne telefonije što je također doprinos liberalizaciji tržišta", naglašava glasnogovrnica RAK-a. Dodaje da će se uslugom prenosivosti brojeva, koja bi uskoro trebala biti dostupna građanima, zaokružit proces liberalizacije i u fiksnoj telefoniji u BiH.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti