U Brčkom zatvoreno 350 preduzeća

28.03.2011. 14:42 / Izvor: SRNA
U Brčkom zatvoreno 350 preduzeća

Na području Brčko distrikta tokom prošle godine zatvoreno je 300 firmi, a samo u prva dva mjeseca ove godine sa radom je prestalo još 50 preduzeća, podaci su Osnovnog suda distrikta.

Predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranko Grčević rekao je da je prošle godine ugašeno 117 društava sa ograničenom odgovornošću i 178 samstalnih preduzeća.

"To znači da je svakog radnog dana iz Privrednog registra brisano po jedno preduzeće. Ako se prati slijed iz prošle godine, samo za dva mjeseca u 2011. godini evidentno je brisanje 14 preduzeća registrovanih kao društva sa ograničenom odgovornošću i 36 samostalnih preduzeća", naveo je Grčević.

Vlasnici preduzeća i predstavnici sindikata smatraju da je na odluku o gašenju velikog broja firmi, osim recesije, uticala i nelojalna konkurencija.

Predsjednik brčanskog Sindikata Ilija Kalajdžić ističe da ponašanje pojedinaca u brčanskoj Vladi koji vode tenderske procedure ukazuje na moguću korupciju.

Službe za javne nabavke, napominje Kalajdžić, ne poštuju proceduru odabira izvođača radova za poslove koji se finansiraju iz budžeta, a u distriktu je sve više firmi koje dolaze sa strane i rade na uštrb domaćih firmi, dok poreze plaćaju negdje drugo.

"Bez obzira što je Razvojno- garantni fond distrikta prošle godine kreditirao kamate na kredite za preduzeća iz Brčkog, nije bilo značajnijih efekata. Zatim, sve lošija platežna moć stanovništva i iznošenje većih novčanih iznosa u inostranstvo glavni su razlozi što je u prošloj godini ugašeno 300 privrednih subjekata u Brčkom", rekao je Kalajdžić.

Prema njegovim riječima, stavljanjem katanca na 350 preduzeća broj nezaspolenih u Zavodu za zapošljavanje u Brčkom povećan je za oko 300 radnika.

"O njima niko ne brine, a sami o sebi ne mogu da se brinu, niti da brane svoje interese, jer u Brčkom nema kolektivnog ugovora", napominje Kalajdžić.

Mićo Nikić, vlasnik preduzeća, koji je zatvorio jednu privrednu jedinicu građevinskog materijala, napominje da je "obim posla u velikoj mjeri opao".

"Iako je jedan od razloga zatvaranja velikog broja preduzeća svjetska ekonomska kriza, smatram da je politička situacija na prostoru BiH i distrikta, koja se vodi u pogrešnom smjeru, glavni uzrok propadanju privrednih subjekata. Umjesto ekonomske politike, ovdje se vodi neka vjerska ili neka druga politika, a svi znamo da bez ekonomke politike nema napretka i života. Svjedoci smo da se svaki mjesec sve lošije živi i sve više preduzeća u distriktu zatvara, a slabo šta se čini da se takav negativan trend zaustavi", rekao je Nikić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti