HE Bočac: Polugodišnja dobit dva miliona maraka

08.10.2010. 08:06 / Izvor: Glas Srpske
HE Bočac: Polugodišnja dobit dva miliona maraka

Hidroelektrana "Bočac" u Mrkonjić Gradu ove godine posluje izuzetno uspješno, sa ostvarenom šestomjesečnom dobiti većom od dva miliona maraka. U prilog tome ide i činjenica da je u do oktobra već ispunjen godišnji plan proizvodnje.

Rekao je ovo juče povodom "Dana otvorenih vrata", tradicionalnog druženja poslovnih saradnika i novinara, direktor zavisnog preduzeća Hidroelektrane "Bočac" Nedeljko Kesić.

On je naglasio da je HE "Bočac" prošle godine poslovala sa dobiti od 4,6 miliona maraka.

"Sredinom ove godine već smo imali ostvarenih 2,2 miliona maraka dobiti, što dovoljno govori o veoma dobroj poslovnoj godini za HE "Bočac", rekao je Kesić i dodao da HE zapošljava 139 radnika sa redovnim primanjima.

Kesić je rekao da je ovo preduzeće podržalo veliki broj sportskih manifestacija i evropskih takmičenja na rijeci Vrbas.

"Znali smo zaustavljati vodu i po pet dana, a na štetu svoje proizvodnje, kako bi se održala neka važna sportska takmičenja", dodao je Kesić.

Rukovodilac zavisnog preduzeća Hidroelektrana "Bočac" Mladenko Đaković rekao je da je ova hidroelektrana od početka svog poslovanja imala za cilj da dostigne lidersku poziciju u svim elementima poslovanja.

"Ovogodišnji remontni radovi HE "Bočac" traju od 15. avgusta do 15. oktobra", kazao je Đaković.

Tehnički direktor zavisnog preduzeća "Hidroelektrane Bočac" Željko Stjepanović rekao je da je ove godine u remontu započet obiman posao.

"Remontn se izvodi tako da uvijek jedan od dva agregata bude u potpunosti raspoloživ, a ovo doba godine je najpogodnije za remont, jer je najmanji dotok Vrbasa u akumulaciji", kazao je Stjepanović.

Ekologija

Inžinjer koji je zadužen za ekologiju u "Bočcu" Zoran Anđelić rekao je da je pored proizvodnje struje, ova HE veoma bitna i sa ekološkog aspekta.

"Brana je konstruisana tako da onemogućava bilo kakav prolazak čvrstog otpada, a imamo i posebne tankove koji ne dozvoljavaju prolazak ulja i sličnih materija nizvodno. Posljednje kontrole su potvrdile da je voda u samom jezeru, a i nizvodno od njega, veoma dobrog kvaliteta", rekao je Anđelić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti