"Pristup lokalnih zajednica fondovima EU" - Projekat Centra za regionalnu saradnju KPK Tuzla

01.02.2010. 09:04 / Izvor: eKapija.ba
'Pristup lokalnih zajednica fondovima EU' - Projekat Centra za regionalnu saradnju KPK Tuzla

Kantonalna privredna komora Tuzla je, u okviru Centra za regionalnu saradnju (CRS) u 2010. godini, pokrenula projekat pod nazivom "Pristup lokalnih zajednica fondovima EU".

Projekat ima za cilj zajedničko i efikasnije korištenja sredstava Europske unije koja su namijenjena jedinicama lokalne samouprave i njihovim partnerima, kao i uspostavljanje mreže općina koja će svim članicama Centra pružiti bolju povezanost i mogućnost razvijanja kapaciteta za povlačenje sredstava fondova Evropske unije (EU). Osim toga, korisnici će dobijati informacije o aktualnim pozivima za lokalne i EU projekte, pomoć u pripremi i izradi projektnih prijedloga, pomoć pri pronalaženju partnera, te drugih vidova saradnje, saopćila je KPKT.

"Pristup lokalnih zajednica fondovima EU" je projekat koji će omogućiti bolje i efikasnije povlačenje sredstava iz fondova Europske unije što će doprinijeti rasterećenju općinskih bužeta. Ujedno, općine će kroz Centar biti u mogućnosti direktno uticati na odabir prioriteta na osnovu kojih se planira (realizuje) raspodjela sredstava u fondovima. Centar za regionalnu saradnju (CRS) Kantonalne privredne komore Tuzla je zabilježio značajne rezultate u protekloj godini od kojih se naročito ističu projekat Tempus u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i privrednim sektorom, te učešće u dva projekta u okviru IPA fondova koji su ušli u uži krug selekcije. Predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla, u okviru prve faze realizacije projekta, posjetili su općine Čelić, Sapna, Lukavac i Banovići. Cilj posjete je bila prezentacija projekta "Pristup lokalnih zajednica fondovima EU" i potpisivanje izjave o prihvatanju projekta.

Prezentaciji su prisustvovali načelnici općina sa svojim saradnicima.

Sve općine su iskazale interes za saradnju na ovom projektu, potpisale su izjavu o saradnji a određeni su i predstavnici svake općine, koji će činiti dio tima za realizaciju projekta. U narednom periodu će biti održane prezentacije i u drugim općinama Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti