Hljeb od oktobra 1,10 KM

18.09.2010. 10:55 / Izvor: Nezavisne novine
Hljeb od oktobra 1,10 KM

Pekarski proizvodi proizvođača "Aspek" Sarajevo, jednog od vodećih na tržištu FBiH, poskupjeće najvjerovatnije do kraja ovog mjeseca i polubijeli hljeb koštaće 1,10 KM, saopštili su juče iz ove firme.

Poskupljenje su najavili i iz sarajevskog "Klasa", ali tvrde da o novoj cijeni i početku njene primjene još nisu odlučili.

Meho Alić, direktor marketinga "Aspeka", ističe da će svi pekarski proizvodi biti skuplji 10 do 15 odsto, a polubijeli hljeb od 400 grama, koji diktira cijene ostalih proizvoda, koštaće "oko 1,10 KM".

"Još ne znamo tačno od kada će hljeb biti skuplji. Razmatramo jer su u pitanju vrlo osjetljive stvari. Može doći do pada prodaje ako idete prerano. Vjerovatno će se poskupljenje desiti u ovom mjesecu. Gleda se šta će uraditi najveći proizvođači, prije svega `Klas`", dodao je Alić.

Istakao je da je brašno poskupjelo, pa tako kilogram plaćaju 0,74 KM, dok je cijena od 0,65 KM bila granica do koje su mogli izdržati bez poskupljenja hljeba.

"`Klas` ima svoj mlin i brašno plaćaju po nižoj cijeni nego mi, tako da mogu duže izdržati bez poskupljenja", kazao je Alić.

Iz "Klasa" su naglasili da čine sve kako bi što duže zadržali trenutne cijene pekarskih proizvoda, crpeći zalihe pšenice kupljene po starim cijenama, ali da će korekcije biti neminovne kada te zalihe iscrpe.

"Mlinsko-pekarska industrija u BiH godinama posluje na granici rentabilnosti, a posljednja poskupljenja pšenice na evropskom i svjetskom tržištu dodatno su ugrozila njen ekonomski položaj. Osim pšenice, poskupjeli su ulje, šećer i ostali inputi koji utiču na konačnu cijenu mlinsko-pekarskih proizvoda", kažu u "Klasu".

Odgovorne u pekarskoj firmi "Sprind" juče nismo dobili, a Sead Đipa, predsjednik Udruženja pekarskih obrtnika u BiH, juče se nije javljao na telefon. Nedavno je najavio skoro poskupljenje hljeba, istakavši da su neke male pekare, čiji polubijeli hljeb košta 0,80 KM, već počele izjednačavati cijenu s industrijskim koji košta 0,95 KM, ali da na ovome neće stati, pišu Nezavisne.

Više cijene brašna mlinari pravdaju poskupljenjem pšenice na svjetskom tržištu, dok su u Vijeću za praćenje cijena FBiH zaključili da je dizanje cijene brašna neopravdano jer nije proizvedeno od pšenice koja je poskupjela, te je preporučilo ulazak inspekcija u firme. Još se čeka da Vlada FBiH donese odluku o ulasku inspekcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti