UNDP: Reforma penzionog i socijalnog sistema u BiH

20.11.2007. 14:44 / Izvor: Fena
UNDP: Reforma penzionog i socijalnog sistema u BiH

UNDPBiH je danas (20.11.2007.) objavio novu studiju, nazvanu "Reforma penzionog i socijalnog sistema", koja se bavi načinima na koje učinkovitost sistema socijalne zaštite u BiH može biti unaprijeđena.

To se može postići većim fokusom na potrebama individualnih korisnika, boljom koordinacijom u sistemu, uvećanjem kapaciteta centara za socijalnu zaštitu za finansiranje i pružanje usluga, konsolidacije i pojednostavljivanja legislative iz socijalne politike, i uspostavljanja ujednačenih standarda i kriterija na državnom nivou.

Ova studija predstavlja i nastavak analize prezentirane u Izvještaju o humanom razvoju za BiH 2007., baveći se detaljnije pitanjima socijalne zaštite, a u skladu s posvećenošću UNDP-a u BiH podršci vladi BiH u njenim naporima na poboljšanju stanja socijalne uključenosti u zemlji.

Sistem penzionog osiguranja i socijalne zaštite igra važnu ulogu u sprječavanju siromaštva i socijalne isključenosti starijih osoba, mladih, osoba s invaliditetom i drugih populacijskih grupa čije je učešće u ekonomskim aktivnostima ograničeno kroz teškoću pristupa zaposlenju.

Porast nejednakosti, ekonomska nesigurnost i socijalna isključenost potkopavaju društvenu koheziju i ekonomski razvoj, vodeći do sve ranjivijih i fragilnijih društava i doprinoseći često društvenoj dezintegraciji te u nekim slučajevima i konfliktu.

Nezaposlenost, siromaštvo i diskriminacija su važni faktori socijalne isključenosti i moraju se adekvatno analizirati i adresirati ukoliko se namjerava postići društvena stabilnost i povećati blagostanje svih članova društva.

Cilj ovog izvještaja je podrška vlastima BiH u naporima na reformi i poboljšanju penzionog i sistema socijalne zaštite. Studija se sastoji od tri dijela.

Prvi dio posmatra sistem socijalne zaštite kao instrument socijalnog uključivanja, procjenjujući kakve su bile sposobnosti postojećeg sistema da pruži usluge onim klijentima kojima je podrška bila potrebna, između 2001. i 2004. godine. Drugi dio osigurava pregled strukture sistema, raspravljajući o pitanjima koja se tiču demografije, mehanizama finansiranja, kriterija podobnosti i troškova, ukazujući na glavne oblasti na koje treba obratiti posebnu pažnju. Treći dio ocrtava moguće opcije koje su na raspolaganju vlastima kako bi se sistem poboljšao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti