UNDP pokreće projekat "Sistem obuke za općine": Kompletnija lokalna uprava - kvalitetnije usluge za građane

22.04.2008. 08:59 / Izvor: Fena
UNDP pokreće projekat 'Sistem obuke za općine': Kompletnija lokalna uprava - kvalitetnije usluge za građane

Radionicom na temu obuke i stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini počet će u utorak i srijedu konkretne aktivnosti u sklopu UNDP-ovog projekta "Sistem obuke za općine".

Cilj projekta jeste da omogući razvoj stručne lokalne samouprave putem uspostave održivog sistema obuke za općine. Sistem obuke treba osigurati dugoročno održivu obuku za jedinice lokalne samouprave u skladu sa stvarnim potrebama općina.

Projekt će, saopćeno je iz UNDP-a, početi analizom općinskih potreba za obukom, što predstavlja prvi korak u pripremi entitetskih strategija obuke.

Razvoj stručne i profesionalne lokalne samouprave je ključan za uspjeh tekućih i budućih reformi u javnom sektoru u BiH, kao i za proces evropskih integracija. Općine su u prvom planu u pogledu pružanja javnih usluga, a lokalne zajednice očekuju viši standard usluga.

Učesnici radionice su ključni akteri u sklopu projekta - predstavnici entitetskih agencija za državnu službu/upravu, saveza općina/opština i gradova, nadležnih ministarstava iz obaju entiteta, predstavnici jedinica lokalne samouprave i odabrani lokalni i međunarodni eksperti.

Stručnjaci iz susjednih zemalja, prije svega Hrvatske, Makedonije i Srbije će s učesnicima podijeliti svoja iskustva u pogledu analize potreba za obukom zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti