Širi se proizvodnja malina u Visokom: Na proljeće novi zasadi

01.12.2010. 15:26 / Izvor: eKapija.ba
Širi se proizvodnja malina u Visokom: Na proljeće novi zasadi

BiH ima odličnu perspektivu u izvozu malina i drugog šumskog voće koje su veoma traženo na tržištu Europske unije.

To nam je potvrdio i Edin Zukan, direktor visočke firme FRUTTI FUNGHI, koja se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom gljiva i šumskog i plantažnog voća, a koja cjelokupnu proizvodnju plasira na strano tržište. Tako su ove godine izvezli oko 200 tona proizvoda.

U cilju povećanja broja kooperanata i zasađenih površina direktor ove firme jučer je potpisao i sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede ZDK-a o širenju otkupnih kapaciteta proizvođača maline na području Visokog kojim je na proljeće predviđena sadnja novih zasada ovog voća.

Radi se o posebnoj vrsti maline koja će imati urod već u osmom mjesecu iduće godine. Projekt je podržao i UNDP koji je već obavio ispitivanje tla tako da su sve pripremne radnje za sadnju maline na ovom području završene.

Ovim sporazumom novi zasadi će biti prošireni za 53 nova duluma, a to će rezultirati i povećanjem broja kooperanata. Sa dosadašnjih 33 broj će biti povećan za 63 kooperanta. "Iako će broj kooperanata biti uduplan nećemo se zaustaviti na tome. Naime, u februaru ćemo nastaviti aktivnosti kojima ćemo kooperantima osigurati nove besplatne zasade", kaže Zukan.

Ovim potezom planiraju povećati izvoz, zaposliti nove ljude te smanjiti siromaštvo na ovom području. Ono što je bitno je to da za ove proizvode imaju osigurano tržište, a kooperantima je osiguran otkup.

Naime, ova kompanija ima veliku potražnju za malinom koju izvozi na tržišta Slovenije, Njemačke, Austrije, Francuske, Italije i Turske.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti