Vlada FBiH i Zadružni savez FBiH: Osnažiti zadrugarstvo u poljoprivredi

26.02.2008. 09:50 / Izvor: Fena
Vlada FBiH i Zadružni savez FBiH: Osnažiti zadrugarstvo u poljoprivredi

Vlada FBiH i Zadružni savez FBiH istinski su partneri u ostvarenju zajedničkog cilja - snaženja poljoprivredne proizvodnje, konstatirano je tijekom jučerašnjeg susreta premijera FBiH Nedžada Brankovića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića s izaslanstvom Zadružnog saveza FBiH koje je predvodio predsjednik ove asocijacije Esed Muhić.

Prema riječima premijera Brankovića zadrugarstvo u FBiH treba institucionalno i strukturno osposobiti kako bi uistinu postalo nezaobilazna karika u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vlada, putem nadležnog ministarstva, i Zadružni savez moraju zajednički djelovati kako bi poljoprivrednim proizvođačima objasnili prednosti zadrugarstva, ali ih i upoznali o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi.

Kada je riječ o pomoći države agraru sugovornici su jednodušni u ocjeni da se poljoprivreda ne može razvijati kroz socijalne već isključivo kroz ekonomski opravdane programe iza kojih stoji struka.

Ministar Ljubić upoznao je predstavnike Zadružnog saveza o tijeku izrade registra poljoprivrednih gazdinstava u FBiH kao polazišta za donošenje dugoročnih planova.

Razgovarano je i o modelima pomoći poljoprivrednicima - povratnicima u RS te mogućnostima otvaranja povoljnijih kreditnih linija za financiranje poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti