Hotel "Bristol" ide u malu privatizaciju

08.08.2008. 09:22 / Izvor: Nezavisne novine
Hotel 'Bristol' ide u malu privatizaciju

Stari hotel "Bristol", koji je nedavno, nakon višegodišnjeg vlasničkog spora sa općinom Novo Sarajevo, vraćen preduzeću "Bristol" Sarajevo, nije predmet privatizacije ovog preduzeća i najvjerovatnije će biti prodan kroz malu privatizaciju.

"Stari hotel će vjerovatno ići u malu privatizaciju, a postoji mogućnost da ostane u vlasništvu Kantona Sarajevo i da se izda. Vlada će o tome odlučiti u narednom periodu" kazao je Abid Šarić, ministar privrede Kantona Sarajevo. Nazmija Pipić, direktor Agencije za privatizaciju KS, rekao je da je prošle sedmice potpisan ugovor o privatizaciji "Bristola" s firmom "Shiddi trading est" iz Rijada kao drugorangiranim ponuđačem s obzirom na to da je malezijski "TCB Wakil Sdn Bhd", s kojim je u septembru prošle godine potpisan ovaj ugovor, odustao, odnosno nije u roku platio cijenu za kupljeni kapital.

"Predmet privatizacije je 99,71 % kapitala firme "Bristol" koja ima hotel nadograđen pored starog hotela, te zemljište. Stari hotel je isknjižen iz aktive "Bristola" zbog spora s općinom. Firma "Bristol" ima 67 % vlasništva u firmi "Grand hotel Bristol", a ostatak vlasništva ima "Al Shiddi", koji će indirektno kupovinom "Bristola" postati stopostotni vlasnik "Grand hotela Bristol"" istakao je Pipić.

Dodao je da, iako je dobijen spor protiv općine Novo Sarajevo za stari hotel, nije moguće raspisati novi tender za privatizaciju firme "Bristol", jer po zakonu moraju završiti započeti proces privatizacije. Napomenuo je da ugovor za Bristol potpisan s kompanijom iz Rijada još nije pravosnažan, jer Konkurencijsko vijeće BiH mora u roku od tri mjeseca dati rješenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti