Otvoren Agroinkubator u Žepču

08.09.2008. 09:59 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren Agroinkubator u Žepču

Jozo Bejić, sekretar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, učestvovao je na svečanom otvorenju objekta „Agroinkubator Žepče“ koji je organizovala Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče krajem avgusta 2008. godine.

Projekt „Agroinkubator Žepče“ je finansiran po CARDS-u kao dio petog poziva po pomoći EU malim i srednjim poduzećima i regionalnom ekonomskom razvoju (EU RED fond), a njegova vrijednost je čija je vrijednost 288.000 EUR. Projekt, koji će trajati 24 mjeseca, počeo je s implementacijom u 10. mjesecu 2007. godine, a implementira se s partnerima Udruženje poljoprivrednika „poljoprivrednik“ Zavidovići i Udruženje poljoprivrednika „Jedinstvo“ Bočinje Maglaj.

„Moram naglasti da je vaša udruga poduzetnika zajedno sa MBR Modrića – Gradačac uistinu doprinjela da u FBiH imamo osam inkubatora u kojima trenutno funkcionira 118 poduzeća s preko 770 uposlenih“, rekao je Bejić.

Bejić je naglasio i kako je ovo resorno ministarstvo kroz svoj dokument „Stanje razvijenosti MSP-a FBiH sa mjerama za rast i razvoj“, koji je usvojen od strane Vlade FBiH, Federalnog parlamenta i Doma naroda, dalo akcent na jačanje institucijske infrastukture koja je jedan od ključnih i bitnih preduvjeta za uspostavu specijalnih industrijskih i poduzetničkih zona u FBiH.

„Koliko ovo Ministarstvo ulaže u infrastrukturu i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta može se vidjeti i iz činjenice da je Ministarstvo, u ovoj godini, za institucijsku infrastrukturu, izdvojilo značajna financijska sredstva i to u iznosu od 3.000.000,00 KM“ istaknuo je Bejić.

Cilj projekta je da se doprinese razvoju razvoju infrastrukture podrške agrobiznisu, razvoju općina kroz razvoj agrobiznisa, otvaranje novih radnih mjesta i razvoj agrobiznisa u dijelu regije Centralna Bosna, saopćiloje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Svrha projekta je da se osigura povećanje kavaliteta i kvantiteta proizvoda kroz korištenje usluga Agroinkubatora Žepče, komercijalizacija proizvoda i pristup tržištu, umrežavanje individualnih farmera i MSP-a i da se doprinese integraciji agrobiznisa u ekonomske tokove.

Na svečanosti otvaranja objekta „Agroinkubator Žepče“ u Žepču učesnicima su se obratili i dr Hesse Johann, načelnik Odjela za ekonomsku reformu i prirodne resurse Delegacije Europske komisije u BIH, Ivica Ćurić, Predsjednik UPIP Žepče i Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti