Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

AmCham-Uvoz i registracija diskutabilnih lijekova opasnost po zdravlje građana

Američka trgovinska komora u BiH (AmCham BiH) ponovo je izrazila svoju zabrinutost zbog navedene odluke kojom se, kako se navodi, otvora mogućnost ulaska raznih lijekova.

27.03.2020. 10:58 / Izvor: Akta.ba

Povodom vijesti o registraciji nedovoljno provjerenih lijekova, koji nemaju dozvolu za promet od relevatnih svjetskih regulatornih agencija za lijekove, kao što su USA Food&Drugs Agency (FDA) i Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva (EMA), Američka trgovinska komora u BiH (AmCham BiH) ponovo je izrazila svoju zabrinutost zbog navedene odluke kojom se, kako se navodi,  otvora mogućnost ulaska raznih lijekova, nedovoljno dokazane kvalitete i sigurnosti u zdravstveni sistem BiH, naročito u trenutno osjetljivoj situaciji u zdravstvu, izazvanoj globalnom pandemijom COVID-19.

"Naime, Američka trgovinska komora u BiH u okviru svojih aktivnosti na unapređenju zdravstvenog sektora u BiH, naročito u dijelu transparentnosti i usklađenosti procesa registracije i dostupnosti lijekova u BiH, s najboljim praksama SAD i EU, pratila je situaciju vezano za moguću registraciju lijekova, klasificiranih kao neusporedivi biološki lijekovi. Oni  ne zadovoljavaju kriterije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a ni kriterije Evropske agencije za lijekove (EMA) radi čega predstavljaju opasnost po zdravlje pacijenata", navodi se u saopćenju za javnost AmChama BiH. 

Iz AmChama BiH dodaju da su u svom prethodnom obraćanju Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH) naglasili važnost uvažavanja mišljenja struke - ljekara i važećih svjetskih regulatornih smjernica, te dodatno, ponudili i stručnu pomoć i podršku kroz suradnju sa USA Food&Drugs Agency (FDA).

Američka trgovinska komora u BiH u svojim je kontaktima prema ministarstvima zdravlja na svim nivoima vlasti ukazivala da registracija, uvoz i distribucija spomenutih diskutabilnih lijekova u BiH, koji su u većini zemalja u okruženju nadležne institucije odbile uvesti u svoje države, može stvoriti ozbiljnu opasnost po zdravlje građana BiH i po zdravstveni sistem unutar BiH, te shodno tome očekuje da će nadležene institucije dodano ispitati procedure navedene odluke, kao i opravdanost registracije ovih lijekova za pacijente u BiH, navodi Kenan Karčić, predsjednik Upravnog odbora AmChama BiH. 

PODIJELI:

TAGOVI:

#AmChama

#zdravlje

#lijekovi

#BiH

#uvoz

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti