Astrid Pummer: Vlada Austrije stoji iza APET Grupe

17.09.2008. 12:55 / Izvor: Oslobođenje
Astrid Pummer: Vlada Austrije stoji iza APET Grupe

Mogu apsolutno potvrditi da Vlada Austrije stoji iza APET grupe. APET grupa je zajednica najvećih finansijskih i građevinskih firmi koje su specijalizirane za gradnju elektrana, tako da ne postoji nikakva sumnja da te firme nisu u stanju realizirati planirane projekte, odnosno da ne znaju kako ih realizirati. Ovo je za Oslobođenje izjavila trgovinska savjetnica austrijskog ambasadora u BiH Astrid Pummer.

Ona nam je naglasila kako joj nije jasno zbog čega pojedini mediji vode kampanju protiv APET Grupe, te nam je na pojašnjenje eventualnih razloga pokušaja medijskih podmetanja odgovorila: "Ja bih isto to željela znati, tako da ništa o tome ne mogu konkretnije reći. Zaista ne razumijem tu kritiku, kao ni sumnju u austrijske kompanije i njihovu finansijsku sposobnost i znanje da realizuju projekte", naglasila je Pummer.

Upitana o eventualnom uticaju novinskih napisa na opredjeljenje APET Grupe da kao strateški partner Elektroprivrede BiH učestvuje u pripremi i izgradnji novih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, Pummer je odgovorila kako ne vjeruje da one mogu imati bilo kakav uticaj.

"Ne vjerujem! U svakom slučaju smo sigurni da će oni i dalje slijediti taj projekat jer je u njega uloženo mnogo znanja i vremena. Istovremeno, smatram da bi BiH izgubila mnogo znanja ukoliko bi APET Grupa odustala od učešća u planiranom projektu", kazala je trgovinska savjetnica austrijskog ambasadora.

Prema njenom mišljenju, Vlada Federacije BiH bi se trebala upitati zbog čega odugovlači cjelokupan projekat izgradnje novih elektroenergetskih projekata u BiH.

"Naše austrijske firme su spremne da rade", naglasila je trgovinska savjetnica austrijskog ambasadora u BiH.

Austrijska APET grupa, koju čine Porr i Weinstrom GmbH, jedna je od izabranih strateških partnera za pripremu, izgradnju i korištenje objekata u elektroenergetskom sektoru u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti