Banja Luka: Najbliža skijališta udaljena 50 kilometara od grada

28.12.2009. 09:02 / Izvor: Glas Srpske
Banja Luka: Najbliža skijališta udaljena 50 kilometara od grada

Na području grada Banje Luke ne postoji uređeno skijalište, gdje bi ljubitelji zimskih sportova mogli da uživaju, te su prinuđeni da do najbližeg skijališta putuju i do 50 kilometara.

Najbliža skijališta gdje postoje žičare, ski-pasovi i uređene staze su Vlašić i Mrakovica.

"Kada već nemam gdje da se skijam u blizini Banje Luke, a brda oko grada ima koliko hoćeš, prinuđen sam da idem tamo gdje mogu da uživam - na Kupres ili Vlašić, a najdraži su mi Jahorina i Kopaonik. Ne shvatam da ne postoji volja i želja da se uredi bar jedna ski-staza, kao nekada na Starčevici. Ovako smo prinuđeni da sa djecom koja se sankaju na okolnim brdima bar nakratko stanemo na skije i uživamo", kaže Banjolučanin Dražen Marjanović.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo je istakao da Banja Luka nema klimatske uslove za zimski centar.

"U Banjoj Luci ne postoje prirodne predispozicije za takvo nešto. Kod nas nema dužeg zadržavanja snijega, a kada se priča o skijaškim centrima, ne misli se samo i jedino na skijanje. Tu spadaju i nordijsko skijanje i sankanje i zato zimska sezona u Banjoj Luci nema perspektivu. Tu bi jedino mogao da pomogne vještački snijeg, ali ni to nije pravo rješenje", istakao je Mladen Šukalo.

On je naglasio da u Republici Srpskoj jedino Jahorina, sa 1.872 metra nadmorske visine i 25 kilometara dugačkim stazama, može da se pohvali aktivnim danima, kada su zimski sportovi u pitanju.

"Na području Banje Luke najviši vrh je Velika Manjača, koja je visoka 1.236 metara. Samim tim ona jedina ima, kakve-takve, uslove za skijanje, ali pitanje je ko bi se odlučio da investira u nešto toliko nesigurno", rekao je Šukalo.

Osamdesetih godina prošlog vijeka na Starčevici je bio raj za skijaše. Postojala je i žičara, od koje su danas ostali samo nosači stubova.

"U Turističkoj organizaciji grada nismo raspravljali o Starčevici, jer je žičara bila na privatnom posjedu, a nismo upoznati čije je to vlasništvo", objasnio je Šukalo.

Ski-staza na Starčevici je bila dugačka oko 150 metara i najčešće su je koristili članovi Smučarskog kluba Starčevica, mada su česti gosti bili i Banjolučani, koji se amaterski bave skijanjem.

"Danas ovog skijališta možemo samo da se sjećamo. Neshvatljivo mi je da nema terena gdje bi se mogla urediti ski-staza i da ljudi nemaju sluha za one koji vole skijanje", rekao je nekadašnji trener u Smučarskom klubu Starčevica Tihomir Crnomat.

"Žičara na Starčevici bila je poklon punca i punice bivšeg poznatog fudbalera Borca Brane Krivokuće. Kao da je danas bilo, sjećam se poziva Brane Krivokuće koji nam je saopštio radosnu vijest. Putovali smo u Ilirsku Bistricu da je vidimo. Poslije postavljanja žičara je radila tri, četiri godine", istakao je Tihomir Crnomat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti