Banski dvor čeka obnovu

17.03.2014. 08:38 / Izvor: Glas Srpske
Banski dvor čeka obnovu

Zgrada Banskog dvora Kulturnog centra odavno je zrela za renoviranje, a neophodna je popravka krova, spoljne stolarije i fasade, koja je na nekoliko mjesta počela da se urušava.

Zgrada Banskog dvora Kulturnog centra odavno je zrela za renoviranje, a neophodna je popravka krova, spoljne stolarije i fasade, koja je na nekoliko mjesta počela da se urušava.

Direktor Banskog dvora Milorad Petrić rekao je da se u više navrata obraćao Gradskoj upravi u vezi s ovim problemom.

"Neophodno je da se obnovi fasada i krov na zgradi, a potrebno je promijeniti i spoljnu stolariju. I unutrašnjost građevine je zrela za renoviranje", rekao je Petrić.

Dodao je da se svake godine obraća Gradskoj upravi s molbom da preduzmu nešto u vezi sa renoviranjem ove kulturne ustanove.

"Svake godine je isti odgovor, da trenutno nema novca za te namjene",  rekao je Petrić.

Jelena S. iz naselja Centar rekla je da je prije nekoliko dana, dok je šetala kraj ove ustanove, za dlaku izbjegla dio fasade koji je pao pored nje.

"Prolazila sam trotoarom kada je ogroman grumen fasade pao na metar od mene. Ostala sam u čudu i tek tada primijetila u kakvom je stanju fasada na ovoj ustanovi. Da me je taj komad pogodio, sigurno bih imala ozbiljne povrede", rekla je Jelena.

U Gradskoj upravi rekli su da u budžetu za 2014. godinu nisu planirana sredstva za radove na rekonstrukciji Banskog dvora.

"Procijenjeno je da je za rekonstrukciju krova, fasade i spoljne stolarije potrebno između 1,5 i dva miliona maraka."

Grad ulaže napore da pronađe sredstva kako bi bila izvršena rekonstrukcija Banskog dvora i ako uspijemo da pronađemo potrebni novac, javnost će biti obaviještena - rekli su u Gradskoj upravi.

Odbornik SDS-a Davor Šešić rekao je da bi Banski dvor trebalo da bude ogledalo grada.

"Trebalo bi da se uzme u obzir kolika je plata direktora i zaposlenih u ovoj instituciji. Imaju godišnji budžet veći od milion maraka", rekao je Šešić.

Istorijat

Kada je formirana Vrbaska banovina 1929. godine i kada je za prvog bana postavljen Svetislav Tisa Milosavljević, bilo je potrebno da se izgradi reprezentativno sjedište. Za izgradnju Banske palate i Banskog dvora raspisan je 1930. godine jugoslovenski konkurs. Radovi su počeli u martu 1931, a zdanje je svečano otvoreno 8. novembra 1932. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti