BEAR: Teslić, Žepče i Tešanj zajednički krče put do investitora

25.03.2014. 13:54 / Izvor: eKapija.ba
BEAR: Teslić, Žepče i Tešanj zajednički krče put do investitora
OTVORI GALERIJU

Predstavnici tri bh. općine/opštine Teslić, Tešanj i Žepče danas su u Sarajevu predstavili područja poslovne izvrsnosti BEAR razvojnu inicijativu, koju podržava Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Predstavnici tri bh. općine/opštine Teslić, Tešanj i Žepče danas su u Sarajevu predstavili područja poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) razvojnu inicijativu, koju podržava Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Naime, po ocjenama FDI magazina, specijaliziranog za područje direktnih stranih investicija magazina Financial Times-a, BEAR je rangiran među 10 glavnih lokacija Južne Evrope u kategoriji najboljih evropskih investicionih područja prema omjeru troškovne efikasnosti, što uključuje konkurenciju evropskih gradova i regija budućnosti za 2014/15.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče kazala je kako su se udružili jer su jači zajedno.

"Kada smo sami ograničeni smo, imamo ograničene ljudske resurse, ograničene kapacitete i iznose. Na ovaj način između sebe razmjenjujemo iskustva. Odnosno, ukoliko se pojavi investitor u Žepču, a nedostaje mu radna snaga mi se obraćamo općini Tešanj ili opštini Teslić kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu", pojasnila je Janko.

Mato Zovko, načelnik Općine Žepče kazao je kako će njihova nagrada biti još veća kada investitori budu kacali na vrata.

"Mi smo na ovaj način odlučili da mijenjamo birokraciju iz temelja, odnosno da investitorima olakšamo put", kazao je Zovko, naglašavajući kako je na području ove općine 98 posto privatnih investicija.

Ovom prilikom načelnik Opštine Teslić Milan Miličević istakao je kako je u današnje vrijeme "sivila" čast biti dio pozitivne priče.

"Ući u top deset najatraktivnijih lokacija za strane investicije u ovom dijelu Evrope nije mala stvar, pogotovo kada dolazite iz BiH opterećeni svim problemima koje imamo. Za ove tri opštine nikakav problem nije bio postići dogovor o saradnji u devetom mjesecu 2012. godine, a kasnije ući u zajednički projekt promocije ekonomskih kapaciteta, jer je cilj ove priče stvaranje novih radnih mjesta", naglasio je Miličević.

On je posebno istakao kako se veliki broj potencijalnih investitora iz Hrvatske, Slovenije, Austrije,  kao i Turske pojavio u Tesliću.

Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj izjavio je da inicijativa BEAR datira iz 2011. godine, a proistekla je iz projektne ideje koja je datirala u Tešnju pod akronimom TEBEX (Tesanj Business Excellence) "Tešanj-sredina poslovne izvrsnosti.

"Pri pokretanju inicijative povezivanja sredina Teslić-Tešanj-Žepče" u BEAR područje poslovne izvrsnosti treba imati na umu izgradnju povjerenja među lokalnim zajednicama ciji medjusobni odnosi u zadnjih 20 godina su prolazili različite faze, čak do perioda 1992-95.godina kada se mogu okarakteristai na različite načine,ali najmanje se mogu nazvati 'prijateljskim'."

Prema riječima Alagića: "gdje ćemo kao društvo stići, ako među nama bude sve više zidova, a sve manje mostova".S druge strane Doc.dr.Alagić, kaže da se ništa ne pokreće bez ljudi, pa i u slučaju BEAR inicijative, institucionalno povezivanje predstavlja preduslov da navedena inicijativa nastavi da se razvija i unapređuje u narednom periodu. Povezivanje tri lokalne zajednice sa ciljem promocije lokacijskih potencijala, privlačenja direktnih investicija i poticanja izvoza" predstavlja osnovni instrument unapređenja konkurentnosti BEAR "područja poslovne izvrsnosti". U pogledu vizije za naredni period  Alagić je rekao da BEAR podučje pretendira da postane sredina u kojoj je ugodno biti građanin, zadovoljstvo biti uposlenik i poželjno biti preduzetnik/investitor. Navedena vizija biće dostignuta kroz " 9E područje poslovne izvrsnosti". Područja: ekonomija, ekologija, elektronska uprava, edukacija, energija, etnologija, etika, estetika i Europska Unija; predstavljaju buduća područja rada i djelovanja BEAR područja Teslić-Tešanj-Žepče.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je kazao kako se ova općina može pohvaliti četverogodišnjim rastom broja zaposlenih i izvozom.

Sva ova pozitivna mišljenja potvrđuju kriteriji po kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da se baš ove općine/opštine nađu među najboljim evropskim regijama i gradovima sa ekonomskim potencijalom, omjerom investicija i troškova, ljudskim resursima, infrastrukturom, kvalitetom života, povoljnim poslovnim okruženjem, kao i promotivnom strategijom za privlačenje direktnih stranih investicija. Mjesto na vrhu liste evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja u isto vrijeme i preporuku ekonomskog magazina za ulaganja na tim područjima.

Podsjećamo, konkurs za najbolje investicijska područja u Evropi je objavljen u oktobru 2013. godine. Zajedničkim snagama, predstavnici BEAR područja, općine Teslić, Tešanj i Žepče su aplicirali na ovaj konkurs, te predstavili investicijske pogodnosti svog područja i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije: 10 evropskih regija generalno-prema parametrima troškovne efikasnosti investicija i u kategoriji top 10 malih evropskih lokacija za omjer troškovne efikasnosti investicija.

BEAR podrazumijeva područje poslovne izvrsnosti unutar općina Teslić, Tešanj i Žepče. Općine Tešanj, Teslić, i Žepče potpisale su Sporazum o međuopćinskoj saradnji 17.09.2012. godine u Tešnju u cilju omogućavanja daljeg ekonomskog napretka kroz podršku razvoju privatnog sektora. Namjere projekta međuopćinske saradnje su jačanje konkurentnosti tri općine, kao i kapaciteta općinske administracije. Ključne aktivnosti međuopćinske saradnje su promocija lokacijskih prednosti i privlačenje stranih i domaćih investicija. Projekat provode Odsjek za razvoj Opštine Teslić, Agencija za razvoj Općine Tešanj i Razvojna agencija Općine Žepče.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti