Bevanda: Zakon o akcizama donesen, a nemamo odluku o raspodjeli novca

24.05.2018. 07:41 / Izvor: Fena
Bevanda: Zakon o akcizama donesen, a nemamo odluku o raspodjeli novca

Podsjetio je da u odluci koju donosi Upravni odbor moraju biti glasovi sva tri ministra finansija.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda jučer je u Sarajevu izjavio novinarima da mu je žao što je i posljednja sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, uz sav njegov napor da dođu do rezultata, završila neuspjehom u smislu dogovor o raspodjeli novca od putarina.

"EBRD je (Evropska banka za obnovu i razvoj) tražio sastanak, jer je njihov šef iz Londona došao da postavi pitanje koje sam ja postavio - zašto smo mi donosili zakon o akcizama, kada imamo situaciju da je zakon donesen, da ljudi toče gorivo, da se sredstva skupljaju na posebno izdvojenom računu kod Centralne banke, a nemamo odluku o njegovoj raspodjeli", kazao je Bavanda.

Pojasnio je da sada "imamo situaciju da novci svakim danom sve više rastu na tom posebnom računu, a ništa se nije promijenilo, nema odluke".

Po njegovim riječima, to nije pitanje za njega, to je pitanje za entitetske vlasti.

Podsjetio je da u odluci koju donosi Upravni odbor moraju biti glasovi sva tri ministra finansija.

"Za sve odluke koje je predložila Uprava kao tehnička rješenja ja sam bio 'za'. Prema tome, ne stanuje problem u mom dvorištu, ali sam žalostan što smo prošli sve to, da novac stoji, da će doći obveze i da će se onda vjerojatno svi osvjestiti da to nije više stvar politike nego da činimo loše jedni drugima", smatra Bevanda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti