Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bez garancije transparentnog trošenja nema novca od donatorske konferencije

18.07.2014. 07:49 / Izvor: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je jučer da BiH neće dobiti sredstva za saniranje posljedica majskih poplava obezbijeđena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu ukoliko ne ponudi sistem koji će garantovati transparentno trošenje.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je svaki donator tražio da bude obezbijeđen transparentan način potrošnje sredstava, odnosno da se daju garancije da će to biti tako i da pomoć mora doći do unesrećenih ljudi.

"Za svaki od donatorskih priloga treba definisati kontrolni mehanizam i omogućiti donatorima da oni kontrolišu utrošak. To ćemo narednih dana raditi. Pristali smo da iz Savjeta ministara BiH insistiramo i, možda, vodimo tu aktivnost da bude ponuđen sistem koji će to garantovati", rekao je Bevanda i dodao da je o tome bilo riječi i na marginama današnjeg sastanka Fiskalnog savjeta BiH.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu je prikupljeno ukupno 1,8 milijardi eura, od toga za Srbiju 995,2 miliona eura, 809 miliona eura za BiH i 41,4 miliona eura za regionalne inicijative.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti