BH Telecom i ove godine najpoželjniji poslodavac

15.04.2011. 17:25 / Izvor: eKapija.ba
BH Telecom i ove godine najpoželjniji poslodavac

Portal Posao.ba je juče u Domu Armije u Sarajevu četvri put zaredom dodijelio priznanja kompanijama koje su u istraživanju izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH u 2011. godini.

Na svečanoj ceremoniji kojoj je prisustvovalo oko 150 gostiju, predstavnika poslovne zajednice i kompanija, vlasti i međunarodnih organizacija, priznanja su uručena za trideset poslodavaca koje su posjetitelji portala Posao.ba u istraživanju naveli kao kompanije za koje bi najviše voljeli raditi.

BH Telecom najpoželjniji poslodavac u 2011. godini

U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom januara i februara učestvovalo je 6669 ispitanika iz svih dijelova BiH. Imena firmi u istraživanju nisu unaprijed ponuđena i izbor se temelji isključivo na percepciji korisnika koji su po vlastitom mišljenju navodili one kompanije za koje bi najviše željeli raditi i zbog čega.

Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2011. godini, kao i prethodne četiri godine, prema izboru korisnika portala Posao.ba je BH Telecom sa 25% glasova u cijelom istraživanju. Na drugo mjesto se plasirala Elektroprivreda BiH koju je kao najpoželjnijeg poslodavca navelo 5,8% ispitanika, dok treće mjesto zauzima Violeta, najpoželjniji poslodavac za 2,8% učesnika u istraživanju.

U prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u ovoj godini plasirao se i m:tel, ASA Group, Bosnalijek, Coca-Cola HBC B-H, dm drogerie markt, Konzum i Raiffeisen Bank.

Zbog neznatne razlike u glasovima, poslodavci koji su se plasirali od 11. do 30. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanija. Najpoželjniji poslodavci ove godine u proizvodnoprodajnom sektoru su: Fabrika duhana Sarajevo, Mercator, MobilMedia, Orbico, Sarajevski kiseljak i Philip Morris BH.

U finansijsko-osiguravajućem sektoru to su: UniCredit Bank, Sparkasse Bank, Bosna Bank International, Volksbank BH, Hypo Alpe-Adria-Bank te NLB Tuzlanska banka; u kategoriji informatika i telekomunikacije svrstali su se Authority Partners Inc., Lanaco, Logosoft, Microsoft BiH, HT ERONET i KimTec; te u kategoriji mediji Al Jazeera Balkans i Dnevni Avaz.

Poslodavci atraktivni zbog sigurnosti radnog mjesta i redovne plate

Istraživanje je pokazalo da su ispitanima najvažniji faktori atraktivnosti kompanije sigurnost i redovna plata te visina plate i beneficije. Iza toga slijedi mogućnost napretka u struci, poslovni ugled poslodavca, odnos poslodavca prema radnicima, društvena odgovornost poslodavca te vodstvo u sektoru u kojem kompanija posluje. Najmanje ispitanika smatra da su harmonični odnosi u firmi i mogućnost hijerarhijskog napredovanja razlozi atraktivnosti kompanije.

Čak 66% ispitanih ne radi za kompaniju koju smatra najpoželjnijim poslodavcem, dok je 24% ispitanih navelo da su nezaposleni. Oko 10% ispitanih imaju sreću da rade za firmu koju smatraju idealnim poslodavcem.

Pokrovitelji jučerašnje ceremonije bili su MDGF BiH, Lufthansa, Agencija za rad i zapošljavanje BIH, partneri Austria Airlines i Federalni zavod za zapošljavanje te medijski pokrovitelji Business Magazin, Radio Stari Grad, Federalna Televizija i Sarajevo-x.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti