Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH raspisuje najveći tender za Koridor 5C

28.06.2020. 10:33 / Izvor: Dnevni Avaz

Vlada Federacije naredne sedmice trebala bi na sjednici dati saglasnost "Autocestama FBiH" na kreditni aranžman u iznosu od 840 miliona eura koji se odnose na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, saznaje "Dnevni avaz".

Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj, a koji je jedan od najsloženijih projekata u BiH kada je u pitanju cestogradnja.

Sredstva za ovu dionicu od 1,6 milijardi KM već su osigurana. Potrebno je da svoj potpis stavi Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije, te podrže ministri u Vladi. Prije sjednice Vlade, Uprava „Autocesta“ će održati i sastanak s Milićević kako bi ova institucija, koja je ključna za ovaj posao, dala zeleno svjetlo. 

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i generalni direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić. Po dobivanju saglasnosti, kako nam je pojasnio, odmah se s kreditorima kreće u raspisivanje međunarodnog tendera za ovu dionicu, koja će biti najskuplja na Koridoru 5C. Ovo je najveći tender koji raspisuju „Autoceste“.

Samo radovi na tunelu Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 miliona eura (pola milijarde KM, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Kada je u pitanju tunel Prenj, koji je okvalificiran kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Evropi. 

Izgradnja tunela Prenj je dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever, a zajedno, kako u finansijskom tako i praktičnom dijelu, tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever - Mostar jug. Planirano je da gradnja traje šest godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti