Vlada KS i poslodavci će formirati radno tijelo za analizu parafiskalnih nameta

28.03.2019. 13:29 / Izvor: Fena
Vlada KS i poslodavci će formirati radno tijelo za analizu parafiskalnih nameta

Ministar finansija KS Amel Kovačević kazao je da je nakon današnje tematske sjednice vrlo optimističan.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Udruženja poslodavaca KS, na današnjoj tematskoj sjednici Vlade o poslovnom ambijentu,  dogovorili su da bude formirano radno tijelo koje će razmatrati opravdanost određenih parafiskalnih nameta. 

Premijer KS Edin Forto izjavio je nakon sjednice da će  to tijelo činiti predstavnici Udruženja poslodavaca KS, kantonalnih ministarstava privrede, komunalne privrede i infrastrukture i finansija, te predstavnik  kabineta premijera.

"Svi oni će raditi na analizi i eventualnom ukidanju nameta koji štete poslodavacima. Također, usvojena je i inicijativa za izmjenu Poslovnika Vlade KS kako bi uključili poslodavce u izradu programa i planova Vlade", rekao je Forto.

Dodao je da je proslijeđena i inicijativa poslodavaca za izmjene poslovnika Skupštine KS, kako bi poslodavci bili uključeni i u radna tijela Skupštine.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić istakao je da je današnja tematska sjednica bila prva prilika u kojoj je Vlada svoje aktivnosti usmjerila ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i rješavanja nagomilanih problema.

Naveo je da je danas Vladi predstavljen prvi set inicijativa poslodavaca, te da će vrlo brzo biti upućene i nove inicijative, jer smatra da postoji spremnost Vlade da konkretne prijedloge pretvori u djela.

Ministar finansija KS Amel Kovačević kazao je da je nakon današnje tematske sjednice vrlo optimističan i da se nada da će pokrenute inicijative u što skorijem vremenu uspjeti realizirati, kako bi se i njihovi efekti što prije osjetili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti