Bh. automobilska industrija po prvi put se predstavila na sajmu u Stuttgartu

23.05.2019. 14:07 / Izvor: Akta.ba
Bh. automobilska industrija po prvi put se predstavila na sajmu u Stuttgartu

Ovogodišnji sajam se održava na površini od preko 50.000 m2 , sa preko 900 izlagača iz više od 90 zemalja cijelog svijeta.

U periodu od 21. do 23. maja 2019. godine, u sklopu “Stuttgart Automotive Week 2019”, kao jedna od pet tematskih sajamskih cjelina održava se “Global Automotive Components and Suppliers Expo 2019”.

Privredna komora Federacije BiH, u saradnji sa USAID WHAM projektom, obezbijedila je nastup pet kompanija iz automobilskog sektora BiH, te ovom prilikom kompanije izlagači imaju priliku da se pokažu u najboljem svijetlu i predstave asortiman njihovih proizvoda i usluga. Pored toga, ovaj sajam predstavlja izuzetnu priliku za bosanskohercegovačke kompanije da ojačaju postojeće i ostvare nove poslovne kontakte.

Na zajedničkom štandu površine 54 m2, kompanije iz Bosne i Hercegovine imaju priliku da predstave svoje najnovije proizvode i dostignuća, kao i da prezentuju najnovije tehnike i tehnologije koje koriste prilikom izrade i obrade automobilskih dijelova i komponenti. Kompanije koje su se predstavile na prestižnom sajmu “Global Automotive Components and Suppliers 2019” ove godine su: Pobjeda d.d. Tešanj, MDG International Vogošća, Plamingo d.o.o. Gračanica, SurTec Eurosjaj d.o.o. Konjic i Cromex d.o.o. Prijedor.

Pored navedene tematske cjeline, u okviru “Stuttgart Automotive Week 2019” predstavljene su sljedeće oblasti: Engine expo + The POWERTRAIN technology show,, Automotive interiors EXPO 2019 Europe, Automotive testing EXPO 2019 Europe, Autonomous Vehicle TECHNOLOGY EXPO 2019.

Ovogodišnji sajam se održava na površini od preko 50.000 m2 , sa preko 900 izlagača iz više od 90 zemalja cijelog svijeta. 

Pored brojnih posjeta, vrlo bitno je naglasiti posjetu predstavnika Daimler AG prvog dana sajma zajedničkom standu BiH. Tom prilikom se razgovaralo o planovima Daimler AG za budućnost kao i trenutnim trendovima, te na koji način kompanije iz Bosne i Hercegovine mogu postati dobavljačima Daimler AG-a odnosno kako najlakše da se uključe u lanac dobavljača.

Koordinator Projekta “Razvoj automobilske industrije FBiH” Armin Hodžić i predstavnici Daimler AG-a su dogovorili, kao naredni korak, što skorije predstavljanje kompanija automobilske industrije BiH predstavnicima Daimler AG-a odnosno održavanje ciljanih B2B sastanaka te povezivanje kompatibilnih automotive kompanija BiH i SR Njemačke.

Drugog dana sajma, zajednički štand je posjetio i Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu gosp. Began Muhić te predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, direktor gosp. Gordan Milinić i šef odjela za promociju i ulaganje Nina Pobrić. Tokom razgovora, potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je Generalnog konzula upoznao sa trendovima i potencijalima automobilske industrije Bosne i Hercegovine koji je tom prilikom izrazio zainteresiranost, te svoje kapacitete stavio na raspolaganje za ostvarivanje što bolje povezanosti i saradnje između auto kompanija ove dvije zemlje.

Predstavnik organizatora sajma UKI Media & Events, gosp. Humphrey Lee, informirao je predstavnike P/G K FBiH da je rezervacija sajamskog prostora za narednu godinu već počela i da je 40% prostora za sljedeću godinu zakupljeno već prvog dana sajma.     

Na sajmu se može vidjeti budućnost automobilske industrije i brzina promjena koje se dešavaju u ovoj grani industrije. Upravo to nalaže bosanskohercegovačkoj automobilskoj industriji da prati trendove i nastavi aktivno prisustvo na svjetskim smotrama proizvođača dijelova i komponenti automobila koje pokazuju pravac razvoja automobilske industrije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti