Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen prijevod Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU

Prijevod Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU na jezike u službenoj upotrebi u BiH od danas dostupan na web stranci Direkcije za europske integracije.

30.05.2019. 15:02 / Izvor: Akta.ba

Prijevod Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU na jezike u službenoj upotrebi u BiH dostupan je na web stranci Direkcije za europske integracije.
U Mišljenju Europska komisija je ocijenila kako bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU, posebno u političkom kriteriju koji se odnosi na stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina.

U Mišljenju je data detaljna ocjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU po svakom od 33 poglavlja pravne stečevine EU (acquis) te političkom i ekonomskom kriteriju.

BiH je umjereno spremna u dva poglavlja, određen stupanj spremnosti dostignut je u 16 poglavlja, a BiH je u ranoj fazi spremnosti u 15 poglavlja. U političkom kriteriju ocijenjeno je kako BiH treba uložiti znatne napore kako bi ga u dovoljnoj mjeri ispunila dok je u ekonomskom kriteriju ocijenjeno kako je BiH postigla određeni stupanj makroekonomske stabilnosti, ali da su potebne daljnje aktivnosti da bi postala funkcionalna tržišna ekonomija.

U Mišljenju je precizirano 14 ključnih prioriteta koji se odnose na politički kriteriji i to na demokratiju/funkcioniranje institucija, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave.

Od ovih 14 prioriteta na oblast demokratije odnosi se pet, na vladavinu prava tri, na temeljna prava pet i na oblast reforme javne uprave jedan.
Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU je objavljeno 29.5.2019. godine u okviru Paketa proširenja Europske komisije za 2019. godinu, a uz Mišljenje objavljen je i Analitički izvještaj koji daje detaljnu analizu i procjenu ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti