BiH ne koristi mogućnosti koje pruža članstvo u Strategiji EU za dunavski region

28.06.2019. 11:20 / Izvor: Fena
BiH ne koristi mogućnosti koje pruža članstvo u Strategiji EU za dunavski region

Bosna i Hercegovina apsolutno nije iskoristila mogućnosti koje joj pruža članstvo u Strategiji Evropske unije za dunavski region (EUSDR).

Bosna i Hercegovina apsolutno nije iskoristila mogućnosti koje joj pruža članstvo u Strategiji Evropske unije za dunavski region (EUSDR), ocijenila je u izjavi bh. novinarima u Bukureštu jedna od panelistica na 8. godišnjem forumu EUSDR-a, projekt menadžerica Daniela Chiran.

U EUSDR-u učestvuje 14 država dunavske regije, među kojima su i one koje nisu članice EU, ali kada je u pitanju BiH Chiran kaže da "nemaju partnera", javlja izvještač Fene iz Bukurešta.

"To je pitanje partnerstva, iako u ovom regionu ima dosta potencijala", kazala je ona, dodajući da je potrebno da vlasti u BiH izdvoje određena sredstva kako bi se omogućilo učešće partnera iz BiH, kao što je urađeno u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Oblasti u kojima bi BiH mogla imati velike koristi od angažmana u EUSDR-u, navela je, jesu inovacije i tehnologija, jer one stvaraju buduća radna mjesta, te povezivanje univerziteta i kompanija.

Osmi godišnji forum EUSDR-a završava danas, a organiziran je na kraju rumunskog šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti