Privrednici vape za alatničarima

09.07.2019. 10:41 / Izvor: Glas Srpske
Privrednici vape za alatničarima

Među prvima u Republici Srpskoj alatničare bi mogla početi školovati Mašinska škola u Prijedoru, koja je partner u ovom projektu.

Mašinskoj industriji u Republici Srpskoj nedostaje stotine alatničara, zbog čega privrednici u saradnji sa školama nastoje skrojiti nastavni plan kako bi se ovo zanimanje, nakon nepune tri decenije vratilo u đačke klupe. 

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić ističe za “Glas Srpske” da je nekadašnji banjalučki “Čajavec” u čijim pogonima su nastajali alati za cijelu bivšu Jugoslaviju, zapošljavao desetine alatničara, koji su se bavili dizajnom alata, ali i njihovom popravkom i izradom.

Ćorić kaže da su ti majstori već odavno u penziji, zbog čega preduzeća vape za radnicima tog profila.

"Alatničari se bave izradom ručnih i mašinskih alata za serijsku proizvodnju i obradu proizvoda od metala i plastičnih masa i prijeko su potrebni svim preduzećima koja se bave tom djelatnošću", pojasnio je Ćorić.

Naglasio je da je na potrebu školovanja za to zanimanje ukazalo privredno društvo “Kolektor CCL” iz Laktaša koje u okviru svog pogona planira da formira alatnicu i koje uz podršku Njemačke razvojne agencije (GIZ) realizuje projekat unapređenja obrazovnog sistema u sektoru mašinske industrije za zanimanje alatničar, koji je nedavno predstavljen u Privrednoj komori RS.

Među prvima u Srpskoj alatničare bi mogla početi školovati Mašinska škola u Prijedoru, koja je partner u ovom projektu.

"Razvijaćemo nastavni plan i program za zanimanje alatničar, vodeći se potrebama tržišta rada, s obzirom na to da se onima koji upišu to zanimanje pruža prilika za kvalitetnu praksu i sigurna radna mjesta", rekla je direktorica te škole Dijana Šobot.

Dodala je da je to zanimanje nekada postojalo u prijedorskoj Mašinskoj školi, ali da su nastavni planovi po kojima je rađeno zastarjeli.

"Preduzeće “Kolektor” i u našem gradu otvara pogon i iskazalo je veliku potrebu za radnicima tog profila. Naši profesori će učestvovati u kreiranju nastavnog plana i programa i očekujem da ćemo po odobrenju resornog ministarstva već od školske 2020/21. planirati upis jednog odjeljenja za zanimanje alatničar", rekla je Šobot.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da u okviru kreiranja upisne politike u srednje škole analiziraju potrebe tržišta rada i uvažavaju sve opravdane zahtjeve privrede za uvođenje novih zanimanja.

"Do sada nismo primili nijedan zvaničan zahtjev za uvođenje zanimanja alatničar u srednjem stručnom obrazovanju", naveli su u ministarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti