Vlada KS objavila dokument: Od 300 planiranih mjera pokrenute 222

10.07.2019. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS objavila dokument: Od 300 planiranih mjera pokrenute 222

Radi preciznije metodologije praćenja učinka pojedinih resora mjere se opisane u 300 jedinica, ipak opisuju nekoliko tema.

Vlada Kantona Sarajevo objavila je dokument u kojem su naveli detaljan pregled implementacije 300 mjera u prvih šest mjeseca sa projektima koji iznose oko 330 miliona KM.

Od planiranih 300 mjera u mandatu od četiri godine, 222 su već pokrenute i realizuju se, sredstva planirana budžetom. 

Radi preciznije metodologije praćenja učinka pojedinih resora mjere se opisane u 300 jedinica, ipak opisuju nekoliko tema: transparentnost, reforma javnog saobraćaja, podizanje kvaliteta zraka, kapacitiranje predškolskih ustanova, značajnija ulaganja u nauku, malu privredu ali i kapitalne projekte. Također, niz mjera je kreiran da bi profesionalnom kadru dao prednost u odnosu na politički.

"Samo na polju transparentnosti do sada smo donijeli Zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, ukinuli paušale za profesionalne skupštinske zastupnike, donijeli Uredbu o kontroli javnih nabavki uz dvostepeni nadzor, produžili moratorij na zapošljavanje, usvojen je Zakon o prijavljivanju i postupku kontrole imovine nosilaca javnih funkcija", navodi se u izvještaju.

Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo je donošenjem ovih zakona i uredbi gotovo 100 procentno ispunilo godišnji plan iz mjera šestorke.

Ministarstvo kulture i sporta je svih 29 mjera vrijednosti od 45 miliona KM već uplaniralo u budžetu za 2019, dok je Ministarstvo privrede planiralo 12 od 26 mjera u vrijednosti od 3,3 miliona KM, dok je

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša također je sve 22 mjere u vrijednosti od 7,9 miliona KM planirano u budžet.

Učinke ostalih ministarstava možete precizno pratiti iz tabela koje se nalaze u nastavku.

"Mjere šestorke predstavljaju jedinstven politički dokument u recentnoj bh političkoj sceni. Dosadašnja proklamativna obećanja nisu mogla biti alat novinarima i analitičarima za ozbiljno praćenje i korekciju rada nosilaca javih funkcija", saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti