Viđeno-kupljeno: Na licitaciji naplatne kućice iz Glamočana

11.08.2019. 10:36 / Izvor: Glas Srpske
Viđeno-kupljeno: Na licitaciji naplatne kućice iz Glamočana

U oglasu je navedeno da se svih pet kućica prodaje u paketu i to po principu javnog nadmetanja, odnosno licitacije.

Preduzeće “Putevi RS” raspisalo je oglas za prodaju demontiranih naplatnih kućica sa magistralnog puta u Glamočanima, koje nikada nisu bile u funkciji, a oni koji žele da postanu vlasnici ovih objekata treba minimalno da pripreme 38.000 maraka.

U oglasu je navedeno da se svih pet kućica prodaje u paketu i to po principu javnog nadmetanja, odnosno licitacije, te da cijena ne može biti niža od procijenjene vrijednosti koja iznosi 38.209 maraka.

"Svi zainteresovani naplatne kućice mogu pogledati u ponedjeljak od deset do 11 časova u krugu preduzeća “Кozaraputevi”, koje se nalazi u banjalučkom naselju Tunjice. Javno nadmetanje biće održano 15. avgusta u 12.30 časova u prostorijama 'Puteva RS'", navedeno je u oglasu.

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica, a prije početka licitacije ponuđivači su dužni da uplate kauciju u visini od deset odsto od početne vrijednosti demontiranih naplatnih kućica na žiro-račun "Puteva RS", te da prijave sa uplaćenom kaucijom dostave na protokol ovog javnog preduzeća.

U oglasu se navodi da će se najpovoljnijim ponuđačem smatrati onaj ko ponudi najvišu cijenu, te da se prodaja kućica vrši po načelu “viđeno-kupljeno”, što isključuje naknadne reklamacije i prigovore na kvalitet i eventualne nedostatke.

"Najpovoljniji ponuđač je dužan da plati kupoprodajnu cijenu u roku od pet dana od dana licitacije, odnosno prije zaključenja ugovora, u suprotnom gubi pravo na povrat kaucije i smatraće se da je odustao od kupovine", stoji u oglasu.

Naplatne kućice, koje su predmet prodaje, bile su postavljene na magistralom putu Banjaluka - Кlašnice u mjestu Glamočani 2013. godine, a “Putevi RS” su za njihovu izgradnju izdvojili 2,1 milion КM. Međutim, kućice nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda jer su bile postavljene na pogrešnoj lokaciji.

Sporni objekti sa lokacije u Glamočanima uklonjeni su krajem oktobra prošle godine, a taj posao obavio je konzorcijum koji su činili “Кozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “DOS elektro” po cijeni od 1,5 miliona maraka.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS ranije su rekli da “Putevima” nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica na lokaciji u Glamočanima, jer putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Iz “Puteva” su, međutim, negirali te tvrdnje, ističući da su postupali po nalogu resornog ministarstva i Vlade RS. O cijelom slučaju je bila pokrenuta i istraga, ali je prekinuta.

Demontirane naplatne kuće, osim što nikada ničemu nisu koristile, ometale su saobraćaj u Glamočanima i nerijetko uzrokovale saobraćajne nesreće na tom dijelu puta. Na toj lokaciji za nešto više od tri godine dogodilo se 48 saobraćajki, u kojima su stradale dvije osobe, dok su tri bile teško povrijeđene. Uklanjanjem kućica stvoreni su uslovi za bezbjedno odvijanje saobraćaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti