Dodijeljena priznanja kompanijama za doprinos razvoju SS obrazovanja

16.08.2019. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Dodijeljena priznanja kompanijama za doprinos razvoju SS obrazovanja

Saradnja sa kompanijama jedan je od stubova reformskog procesa kojeg je resorno kantonalno ministarstvo, uz podršku njemačkog GIZ-a, pokrenulo u oblasti obrazovanja.

Na jučer održanoj ceremoniji u prostorijama Biznis centra u Goraždu, dodijeljena su priznanja Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport predstavnicima sedam kompanija s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na ime doprinosa u razvoju srednjeg stručnog obrazovanja u ovom kantonu.

Uz predstavnike resornog ministarstva predvođene ministrom Armanom Bešlijom i predstavnicu njemačkog GIZ-a Majdu Tolić, svečanosti su prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, ministri u Vladi BPK Goražde na čelu s premijerkom Aidom Obućom, direktori osnovnih i srednjih škola, te predstavnici Privredne i Obrtničke komore, Službe za zapošljavanje i Udruženja poslodavaca.

Priznanja su uručena firmama „Emka Bosnia“ d.o.o. i „Emka Bosnia“ d.o.o. – podružnica 2, „Ebi“ d.o.o Goražde „Prevent Goražde“ d.o.o i „Prevent Components“ d.o.o, „Tvornica alata Goražde“ i GPD „Drina“ d.d.

"Razlog današnjeg okupljanja jeste dodjela priznanja poslovnim subjektima koji su dali veliki doprinos razvoju srednjeg stručnog obrazovanja na podučju BPK Goražde. Srednje stručno obrazovanje, kao partnerska djelatnost koja je zajednička odgovornost različitih aktera, treba da odgovori i na potrebe tržiša rada. Stoga smo donijeli i Pravilnik o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata, a do sada je izdato sedam rješenja o ispunjavanju uslova za izvođenje praktične nastave", poručio je ministar Arman Bešlija u svom uvodnom obraćanju.

Saradnja sa kompanijama jedan je od stubova reformskog procesa kojeg je resorno kantonalno ministarstvo, uz podršku njemačkog GIZ-a, pokrenulo u oblasti obrazovanja s ciljem usklađivanja obrazovnog sektora sa potrebama tržišta i kompanija, kao i omogućavanja učešća u kreiranju politika ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja mladih u ovom kantonu.

Kako je istaknuto, jedan od krupnih koraka prema reformi stručnog obrazovanja bio je usvajanje gore pomenutog pravilnika koji je prvi normativni okvir u BiH za precizno regulisanje učešća poslovnih subjekata u srednjem stručnom obrazovanju. Ovaj akt, koji je usvojen prošle godine, precizirao je uloge i odgovornosti svih uključenih aktera u organizaciji praktične nastave, a Ministarstvo trenutno intenzivno radi na usvajanju dodatnih pravnih akata kojima će se mentorima u kompanijama dati mogućnost kontinuiranog učešća u ocjenjivanju učenika, kao i u polaganju završnog ispita.

"Saradnja sa Vladom BPK Goražde i nadležnim ministarstom, kao i privrednim subjektima i školama bila je izuzetno dobra, primjer i drugima koji su iskazali interes za uvođenje sličnih normativnih akata. I u narednom periodu nastojaćemo podržati reformske korake na polju stručnog obrazovanja u BPK Goražde", izjavila je Majda Tolić, savjetnica na projektu GIZ.

Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK-a podsjetio je prisutne kolika je važnost praktične nastave za učenike, škole i firme, ali i koliko su privredni subjekti zainteresirani za ovakve inicijative.

Na ceremoniji poručeno je da će se saradnja Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde s njemačkim GIZ-om i privrednim subjektima na povezivanju obrazovnog i privrednog sistema nastaviti u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti