Formirana koordinaciona tijela za parafiskalne namete u USK

02.09.2019. 10:18 / Izvor: Akta.ba
Formirana koordinaciona tijela za parafiskalne namete u USK

Racionalizacija i redukcija broja parafiskalnih nameta je rješenje za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH.

Na inicijativu Grupacije poslodavaca Unsko-sanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH, na nivou Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona formirana su koordinaciona tijela za parafiskalne namete. 

Smanjenje neporeskih davanja je imperativ kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje privrednika, a samim tim bi se omogućio ekonomski rast i povećanje konkurentnosti. Racionalizacija i redukcija broja parafiskalnih nameta je rješenje za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH, saglasni su poslodavci i predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Uz predstavnike Grupacije poslodavaca USK pri UPFBiH, na analizi, racionalizaciji, smanjenju ili ukidanju pojedinih nameta, na nivou Kantona radit će i savjetnik premijera, predstavnici ministarstava privrede i ministarstva finansija, a na nivou Grada dva predstavnika Službe za lokalni ekonomski razvoj, po jedan predstavnik Službe za finansije i Službe za komunalne djelatnosti, te dva predstavnika poslovnog sektora.

"Osnivanje koordinacionih tijela koje bi trebalo analizirati postojeće naknade i takse koje se obračunavaju i naplaćuju od pravnih i fizičkih lica koji se bave poslovnom djelatnošću, kao i razmatrati opravdanost ukidanja/smanjenja parafiskalnih nameta, jedna je od mjera koje poslodavci i vlast zajednički poduzimaju u cilju ekonomskog rasta, smanjenja sive ekonomije, povećanja zaposlenosti i privlačenja investicija", saopćeno je iz UP FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti