Medicinski radnici u KS započeli štrajk, primaju se samo hitni slučajevi

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Medicinski radnici u KS započeli štrajk, primaju se samo hitni slučajevi

Zdravstveni radnici Sarajevskog kantona stupili su danas u 7:30 sati u generalni štrajk, a primaju se samo hitni slučajevi u domovima zdravlja i bolnicama.

02.09.2019. 12:15 Izvor: / N1

Zdravstveni radnici Sarajevskog kantona stupili su danas u 7:30 sati u generalni štrajk, a primaju se samo hitni slučajevi u domovima zdravlja i bolnicama.

Zdravstveni radnici su poručili da će uraditi zakazane operacije, no da neće primati nove pacijente u proceduru, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, odnosno traže povećanje plate zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo.

Danas u Sarajevu štrajkuje samo jedan od dva sindikata medicinara. U štrajk nije uključen Sindikat doktora stomatologije i medicine.

Štrajk će trajati dok se ne postigne dogovor.

Od jutros, od kad su medicinari stupili u štrajk, niko iz Vlade KS se nije oglasio u vezi sa tim mogu li se ispuniti uslovi koje su medicinski radnici tražili.

Zdravstveni radnici traže veću osnovicu i ukidanje diskriminacije nemedicinskih radnika. Traže povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor, no kako su poručili, prije svega ukidanje diskriminacije koja je potvrđena kroz raniji kolektivni ugovor prema nememedicinkom osoblju.

Iz Vlade KS kazali su kako sredstava nemaju. Ono što mogu ponuditi je potpisivanje kolektivnog ugovora koji je do februara bio na snazi, i otvaranje novih pregovora u martu naredne godine. 

Od svojih zahtjeva radnici ovaj put neće odustati jer kako su poručili traže ono što je dogovoreno još prije tri godine. Osim Kantona Sarajevo, generalni štrajk doktora medicine i stomatologije najavaljen, i u HNK od 10. septembra.

Ugovorom koji prošle godine potpisan s kantonalnom vladom predviđeno je povećanje plaća za 0, 3 posto u tri etape.

Od 1. jula trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta, no do toga nije došlo u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti