Revizijom do nastavnih planova prilagođenih privredi

11.09.2019. 14:05 / Izvor: SRNA
Revizijom do nastavnih planova prilagođenih privredi

Prvi sastanak predstavnika radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja po strukama održan je danas u Banjaluci.

Prvi sastanak predstavnika radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja po strukama održan je danas u Banjaluci s ciljem da se nastavni planovi i programi u srednjim školama prilagode potrebama privrede.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović rekao je prije početka sastanka da je potrebno utvrditi metodologiju rada izrade standarda zanimanja, kojoj prethodi i izrada profila zanimanja.

"Radnim grupama, kojh ima 13, danas ćemo predstaviti dinamiku rada, te ćemo svakih 10 dana od njih očekivati izvještaje o tome šta je urađeno, odnosno kako su definisani profili zanimanja, a radićemo i na reviziji zanimanja, jer ima puno onih koja su iščezla i ne postoje", rekao je novinarima Damjanović.

On je pojasnio da će radne grupe, u koje su osim profesora srednjih škola i fakulteta, uključeni i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda, Unije udruženja poslodavaca, Privredne komore Srpske, Zanatsko-preduzetničke komore i Zavoda za obrazovanje odraslih, imati slobodu i da pojedina zanimanja spoje u jedno, ukoliko za to postoji mogućnost.

"Cilj nam je da dođemo do optimalnog broja zanimanja koja su neophodna za razvoj privrede Republike Srpske, a plan nam je da sav ovaj posao uradimo do početka novembra kako bi Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske donijelo Uredbu o standardima zanimanja, te dokument bio poslat ministrima na usvajanje", rekao je Damjanović.

On je napomenuo da će paralelno sa Uredbom biti donesena i nova upisna politika za narednu školsku godinu, kao i izmjene i dopune nastavnih planova i programa za zanimanja za koja je procijenjeno da treba da ostanu u Republici Srpskoj.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izrazio je zadovoljstvo što je Srpska krenula u ozbiljnu reformu obrazovanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila učenika koja nisu potrebna tržištu rada.

"Najveća reforma u srednjem usmjerenom obrazovanju biće ukoliko u narednom periodu dođemo do adekvatnog spiska novih zanimanja za koja djeca treba da se školuju", rekao je Trivić.

On je naveo da su na tržištu rada najviše potrebni profili u proizvodnji, ali i da osim povećanja broja tih, treba smanjiti i određene profile učenika koji nisu potrebni tržištu rada.

"Ovdje nije riječ o našim željama, nego o potrebama tržišta jer imamo situaciju da u Banjaluci imamo Tehnološku školu u kojoj se obrazuju hemijski tehničari iako više ne postoje fabrike kao što je `Incel`, `Unis` i druge", rekao je Trivić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti