Premijer Forto i ministri Brčić i Mandić gosti Gradonačelnika Beča

26.10.2019. 14:51 / Izvor: Akta.ba
Premijer Forto i ministri Brčić i Mandić gosti Gradonačelnika Beča

Premijer je spomenuo područja u kojima se Sarajevu može ugledati na Beč poput vodosnabdijevanja, javne rasvjete, javnog prijevoza i zaštite okoliša.

Premijera Kantona Sarajevo, Edina Fortu i ministre u Vladi Kantona, Lejlu Brčić i Srđana Mandića ugostio je danas u Beču gradonačelnik grada Beča Michael Ludwig.

Premijer Forto, ovom prilikom se zahvalio na saradnji i nedavnom potpisivanju Sporazuma za aplikaciju "Prijavi gradu" čime je Kanton Sarajevo 24. septembra 2019. službeno postao član kooperacije gradova za održavanje i razvoj ove platforme koju već čine autrijski gradovi Beč, Villach i Klagenfurt.

"Ovaj sporazum vidim kao primjer najbolje bečke prakse iz koje Sarajevo želi učiti. Ako nešto dolazi iz Beča, to je nama u Sarajevu sinonim za kvalitet", pohvalio je Forto Beč i iskazao zadovoljstvo time da je Sarajevo postalo dio sistema ove aplikacije.

Premijer je spomenuo i druga područja u kojima se Sarajevu može ugledati na Beč poput vodosnabdijevanja, javne rasvjete, javnog prijevoza i zaštite okoliša.

Gradonačelnik Ludwig je upoznao goste o putu i rezultatima  Grada Beča u oblasti zaštite okoliša i čistog zraka. Beč ima svoj program zaštite klime od 1999. godine.

Zbog toga je, kako je naglasio gradonačelnik Luddwig, uspio smanjiti emisiju CO2 od devedesetih godina više za trećinu, odnosno tačno 34 posto.

Delegacija Kantona Sarajevo  posjetila je i Bečku smotru sigurnosti ispred vijećnice gdje su imali priliku upoznati se o temi sigurnog grada i zaštite od katastrofa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti