Općina Trnovo spremna kupiti imovinu KJP ZOI'84

05.11.2019. 13:46 / Izvor: Akta.ba
Općina Trnovo spremna kupiti imovinu KJP ZOI'84

Općina Trnovo spremna je kupiti imovinu KJP ZOI'84, kazao je za poslovni portal Akta.ba načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

Općina Trnovo spremna je kupiti imovinu KJP ZOI'84, kazao je za poslovni portal Akta.ba načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo.

"Pomenutu imovinu ZOI'84 je 90 posto dobio bez marke, a mi smo tu imovinu spremni kupiti i platiti po stvarnim cijenama", odlučno je rekao Berilo.

Koliko je zaista Općina ozbiljna u svojoj namjeri govori i zadnja Odluka općinskog vijeća o pristupanju postupku kupovine hotela "Igman" na Igmanu i Olimpijske kuće na Bjelašnici.

Pomenutom Odlukom OV je dalo saglasnost načelniku da počene pregovore oko kupovine hotela Igman.

U cilju uređenja prostora, osim hotela Igman Općina je spremna kupiti i tenis bazu sa nogometnim stadionom u Babinom dolu.

"Ne možemo čekati da više od 20 godina nakon rata ZOI'84 i njegov osnivač Vlada KS ništa ne poduzimaju oko ruševnih objekata na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici. Općina je imala priliku više puta pronaći investitore, da obnove ruševne objekte, međutim kako nismo bili vlasnici istih nismo mogli ući u pregovore", kaže načelnik, naglašavajući kako je Općina za hotel Igman odmah spremni izdvojiti tri miliona KM, dok su Olimpijsku kuću spremni platiti po cijeni koja važi na tržištu uz dodatno uređenje zemljišta.

Načelnik navodi kako Općina zna šta želi i sve što radi ne radi slučajno i napamet.

"Sve radimo planski. Svjesni smo da na planinama nedostaje sadržaja za sve generacije, naročito djecu za koju planiramo graditi stadion.  Želimo da se na planini sve generacije osjećaju ugodno i ispunjeno", rekao je Berilo.

Na Babinom dolu tokom zimske sezone mnogi skijaši se žale na uređenost staza. Proteklih godina radilo se na njima, međutim nedovoljno, stoga je Općina pokrenula kod Ustavnog suda apelaciju kako bi staze vratila u svoje vlasništvo.

Berilo se nada da će spor na Sudu završiti u korist Općine, jer više ne mogu tolerisati da neko upravlja njihovom imovinom koju je nezakoniti proglasio javnim dobrom.

"Onog momenta kada naša imovina bude vraćena ništa neće biti isto, sve ćemo okrenuti za 360 stepeni, jer mi sve što radimo, radimo planski uz uvažavanje prostora", zaključio je Berilo.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti