Vlada USK u ovoj godini radila na stabilizaciji budžeta i pronalasku investicija

27.12.2019. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Vlada USK u ovoj godini radila na stabilizaciji budžeta i pronalasku investicija

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić konstatirao je kako je kantonalna vlada u godini na izmaku intenzivno radila na stabilizaciji budžeta.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić konstatirao je kako je kantonalna vlada u godini na izmaku intenzivno radila na stabilizaciji budžeta, privlačenju investicija i naravno kontrolisanju situacije s migrantima i izbjeglicama.

"Zajedno s građanima Bihaća, Cazina i Velike Kladuše smo sačuvali obraz Bosne i Hercegovine kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama. Dugo vremena smo bili prepušteni sami sebi, ali smo učinili sve da budemo maksimalno humani prema ljudima u nevolji, kao i da zaštitimo naše građane. Uprkos svemu tome, radili smo na stabilizaciji budžeta, posebno izmiravanju zaostalih dugova prema budžetskim korisnicima i dobavljačima. Okrenuli smo se našim privrednicima, kojima pokušavamo osigurati najpovoljniji mogući poslovni ambijent", istakao je Ružnić.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović podsjetila je na brojne realizirane i počete infrastrukturne projekte, naročito u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“. Dodala je i kako su sredstva za plaćanje dječijeg dohotka već planirana u budžetu za narednu godinu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđena je nabavka više od 20 novih vozila, kao i potpuno opremanje Jedinice za podršku.

"Izmirili smo određena dugovanja, ali i odlučili da će našim policajcima već od naredne godine biti povećani lični dohotci. Ponosni smo na njihov angažman u proteklom periodu, jer su u potpunosti kontrolisali sigurnosni aspekt ove migrantske situacije", ustvrdio je resorni ministar Nermin Kljajić.

Naglašeno je kako je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u potpunosti saniralo svoja dugovanja, ali i da poljoprivrednici na području ovog kantona imaju mnogo više razloga za zadovoljstvo. Apostrofirane su i najozbiljnije aktivnosti oko realizacije eventualne najveće investicije u ovom kantonu, odnosno gradnje vjetroparka u blizini Bihaća.

Demantirane su i informacije o prekomjernom zapošljavanju, što je argumentirano podatkom kako je ovaj saziv Vlade USK u dosadašnjem periodu uspio sanirati dio od nagomilanih dugovanja, u iznosu od skoro 30 milona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti