Institut KULT pružio podršku u razvoju robotske ruke

30.12.2019. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Institut KULT pružio podršku u razvoju robotske ruke

Haris Salkić je mladi preduzetnik koji pokreće vlastitu kompaniju HAS Robotics koja će se baviti razvojem i proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije.

Udruženje Institut za razvoj mladih KULT Sarajevo dao je podršku u razvoju robotske ruke Harisu Salkiću, mladom preduzetniku. On pokreće vlastitu kompaniju HAS Robotics koja će se baviti razvojem i proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, a već sada imaju prvi prototip HAS One.

Haris kaže da će se u budućnosti baviti razvojem industrijskih robota, a želja mu je da posljedna faza zapravo bude primjena robotskih ruku u medicinske svrhe.

„Podrška Instituta i Ambasade Kraljevine Švedske je veoma značajna, dobivena sredstva planiramo uložiti u daljnji razvoju našeg biznisa“, ističe mladi preduzetnik i dodaje da prve proizvode na tržištu možemo očekivati već početkom aprila. Haris ističe da su prednarudžbe trenutno dostupne i da već sada imaju nekoliko prodanih robotskih ruku.

S obzirom da robotika u BiH nije najpopularnija grana industrije Haris ističe da je javnost veoma zainteresirana za njegovu ideju. Kaže da mu je podrška javnosti veliki podstrek za buduće djelovanje i neka vrsta dokaza da je ispravno ovo što radi.

„HAS Robotics će biti prva firma koja će se baviti ovom vrstom djelatnosti u jugoistočnoj Evropi, a pored nas tu su još dvije firme u Francuskoj i jedna u Velikoj Britaniji“, napominje Haris.

Harisova poruka mladima je da nikad ne odustaju od svojih snova, da se trude, bore i rade na ispunjavanju svojih snova, a tada uspjeh sigurno neće izostati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti