Ilijaš jutros najzagađeniji u Kantonu Sarajevo, vrijednost PM10 čestica 881,7

13.01.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Ilijaš jutros najzagađeniji u Kantonu Sarajevo, vrijednost PM10 čestica 881,7

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo i jutros su zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične tvari u zraku.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo i jutros su zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične tvari u zraku (300 µg/m3 ) na automatskoj stanici Ilijaš (881,7 µg/m3 ).

Visoke koncentracije PM10 čestica su zabilježene i na ostalim mjernim stanicama. Na automatskoj stanici Vijećnica 32,2 µg/m3, , na Otoci 195 µg/m3., podaci su objavljeni na stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Prema zdravstvenima upozorenjima radi se izvanrednim okolnostima sa vjerojatnoćom da će cijela populacija biti pogođena tom situacijom.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je u subotu na telefonskoj sjednici Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune" na području Kantona.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode "Uzbuna" su slijedeće:

- U zoni A: “Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo (Sl. novine KS, 30/17).

To se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih subjekata koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih osoba, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca).

- Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prijevozu, a po potrebi obustava nastave.

- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim subjektima i fizičkim osobama koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „Upozorenje“ i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo.

Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti