Nakon FBiH i RS dobija sistem za praćenje cijena nafte vrijedan pola miliona KM

23.01.2020. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Nakon FBiH i RS dobija sistem za praćenje cijena nafte vrijedan pola miliona KM

Ovim sistemom građanima će biti omogućeno da putem mobilne aplikacije - telefonu prate kretanja cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama.

Nakon Federacije BiH i Republika Srpska dobija informacioni sistem za praćenje prometa nafte i naftnih derivata.

Ovim sistemom građanima će biti omogućeno da putem mobilne aplikacije - telefona prate kretanja cijena nafte i naftnih derivata na benzinskim pumpama, kako bi znali gdje mogu natočiti gorivo po najpovoljnijim uslovima.

Izradu ove aplikacije - sistema radit će kompanija Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka a cijena njene izrade iznosit će 499.999,50 KM sa PDV-om, saznaje Akta.ba.

Uslov za pokretanje ovo aplikacije bilo je usvajanje novog Zakonom o trgovini  kojim je predviđeno da Ministarstvo trgovine i turizma RS od trgovaca prikuplja podatke o trgovini i trgovinskoj mreži, cijenama, promjeni cijena robe i usluga, zalihama i marži, radi praćenja efekata mjera ekonomske politike u oblasti tržišta i trgovine.

Zakon je Narodna skupštini RS usvojila u novembru prošle godine.

Na ovaj način su se stvorile pretpostavke da se potrošačima u RS omoguće podaci o cijenama naftnih derivata na pojedinim benzinskim pumpnim stanicama. Zakon o trgovini predviđa i dodatne obaveze trgovaca i novi model kontrole njihovog rada a jednim dijelom će i ova aplikacija - sistem to omogućiti.

Prema ranijem Pravilniku o sadržaju i načinu dostave podataka o uvozu i prometu nafte i derivata nafte koji se odnose na količinu, porijeklo, cijenu i kvalitet ("Sl. glasnik RS", br. 36/2010), Ministarstvo je (podatke o gorivu) dobijalo do 15. u mjesecu za prethodni mjesec što je otežavalo pravovremeno djelovanje.

Podsjećamo da je ranije sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak kazao da je ovakva aplikacija s cijenama goriva neophodna i vozačima.

"U skladu sa modernim trendovima građani bi trebalo da imaju uvid u cijene goriva. Ta aplikacija bi istovremeno dobrodošla distributerima jer bi putem te platforme mogli predstaviti svoju ponudu i približiti se kupcima", rekao je Berak.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti