Potpisani ugovori sa 238 poslodavaca iz Sarajeva, posao dobija 645 osoba (Video)

08.02.2020. 09:36 / Izvor: Fena
Potpisani ugovori sa 238 poslodavaca iz Sarajeva, posao dobija 645 osoba (Video)

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić kazao je da svaka podrška poslodavcima mnogo znači.

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" potpisala je u petak u sarajevskom Domu mladih ugovore o sufinansiranju zapošljavanja po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS u 2019. godini sa 238 poslodavaca u KS kod kojih će priliku za zaposlenje dobiti 645 nezaposlenih osoba.

Ukupna sredstva za realizaciju tog prvog kruga zapošljavanja iznose više od 5,5 miliona KM, a radi se o pet programa - Program sufinansiranja zapošljavanja šehidskih i porodica poginulih branitelja (40 poslodavaca), Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa VSS i VŠS (119 poslodavaca), Program sufinansiranja zapošljavanja "50+“ (66 poslodavaca), Program sufinasiranja zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvene ustanove (tri poslodavca), te Program javnih radova PLUS (deset poslodavaca).

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo Malik Garibija je kazao da su u proteklom periodu u razgovorima sa privrednicima, različitim organizacijama, sindikatima i poslodavcima tražili odgovore na pitanja kako prilagoditi mjere da bi mogle odgovoriti na socio-ekonomske probleme te da bi se pomoglo naročito onima kojima se teško zaposliti. S tim u vezi danas su potpisani ugovori u okviru dva programa "50+" i upošljavanja šehidskih i porodica poginulih boraca.

Potpisivanje ugovora sa poslodavcima, kako je izjavio direktor Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac, rezultat su timskog rada, te dogovora da se napravi prohodnost u zapošljavanju i da se skrate procedure, sve u skladu sa zakonom.

"Nakon 3,5 miliona KM koliko je bilo predviđeno budžetom za zapošljavanje za 2019. mi smo rebalansom obezbijedili još 14 miliona KM za izradu novih podsticajnih mjera za zapošljavanje. Tako da ukupna sredstva za zapošljavanje u 2019. godini osigurana od Službe za zapošljavanje iznose više od 17 miliona KM", naveo je Pećanac dodajući da će se sljedeći put na sličnom okupljanju omogućiti da još veći broj osoba sa biroa nađe zaposlenje.   

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić kazao je da svaka podrška poslodavcima mnogo znači.

"U situaciji kada imamo jedan egzodus radno sposobnog stanovništva, ovakvi projekti i podrška koju Vlada i Služba za zapošljavanje KS pružaju poslodavcima omogućit će osposobljavanje kadrova koji će za šest ili devet mjeseci moći odgovoriti našim zahtjevima. Posebno je važno da ovakvi projekti budu u kontinuitetu. Također bih naglasio da je u ovom momentu 58.000 nezaposlenih na birou u Kantonu i tvrdimo da se jedna trećina od tog broja ne može zaposliti sa zanimanjem za koje su se školovali", naveo je Čengić.

Stoga su, kako je dodao, predložili Vladi i Službi za zapošljavanje KS da se predvide i ulože značajna sredstva za prekvalifikaciju i time stvore nove prilike nezaposlenima da dođu do radnog mjesta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti