Kockari upumpali milione u budžet Republike Srpske

10.02.2020. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine
Kockari upumpali milione u budžet Republike Srpske

Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću porasli su, u prosjeku, za 1,4 miliona mjesečno, počevši od aprila prošle godine, a nakon stupanja na snagu novog Zakona o igrama na sreću.

Prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću porasli su, u prosjeku, za 1,4 miliona mjesečno, počevši od aprila prošle godine, a nakon stupanja na snagu novog Zakona o igrama na sreću.

To je navedeno u Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine.

Podaci, koji su "Nezavisnim novinama" dostavljeni iz Republičke uprave za igre na sreću, pokazuju da su prihodi u prošloj godini bili znato veći u odnosu na godinu ranije.

"Prihod ostvaren od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u Republici Srpskoj u 2019. godini je iznosio 43.002.332 KM, što je za 54 odsto više u odnosu na 2018. godinu, kada je taj prihod iznosio 27.904.696 KM", rekla je za "Nezavisne novine" Nedeljka Breberina, službenica za odnose s javnošću Republičke uprave za igre na sreću.

Srđan Todorović, član Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), podsjeća da je u procesu usvajanja novog Zakona o igrama na sreću bilo mnogo kontrastavova, kako u medijima, tako i u NS RS.

"Iskreno, ja sam iz svoje perspektive narodnog poslanika vjerovao u ono što je Vlada predlagala i drago mi je da se to pokazalo tačnim. Ako je razultat povećan prihod u budžetu u odnosu na stanje koje smo imali ranije, to je definitivno potvrda da je usvajanje ovakvog rješenja bilo svrsishodno. Svako zakonsko rješenje koje donosi više sredstava za građane RS je sigurno dobro", naveo je Todorović za "Nezavisne".

Podsjetimo, NS RS usvojila je 12. marta 2019. godine, po hitnom postupku, Zakon o igrama na sreću čiji je cilj, kako je navedeno, unapređenje sistema igara na sreću, te posebno unapređenje nadzora u ovoj oblasti i razvijanje obima poslovanja u igrama na sreću.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je prije nekoliko mjeseci da su vidljivi efekti novog Zakona o igrama na sreću.

"Kada se sjetim martovskog zasjedanja Narodne skupštine, kada smo usvajali ovaj zakon, i priča o ovom rješenju, danas ćute oni koji su tada najviše galamili. Bila je priča da će ljudi ostati bez posla, te da će biti smanjen broj priređivača, ali se ništa od toga nije desilo", rekao je ranije Višković odgovarajući na pitanje poslanika kakvi su efekti novog Zakona o igrama na sreću.

On je tada istakao da je povećan broj priređivača igara na sreću, a broj zaposlenih ostao isti kao i 2018. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti