Unapređuje se sistem obračuna i naplate sudskih taksi u Kantonu Sarajevo

22.02.2020. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Unapređuje se sistem obračuna i naplate sudskih taksi u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o sudskim taksama u KS.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o sudskim taksama u KS, a čiji je cilj prvenstveno urediti način plaćanja sudskih taksi u postupcima pred Kantonalnim i Općinskim sudom u Sarajevu.

Kako je navedeno, primjena važećeg zakona do sada je u praksi ukazala na određene slabosti koje se odnose na proceduru obračuna, evidencije i naplate obračunate sudske takse.

Zakon, između ostalog, nije regulisao radnje koje su službene osobe dužne da poduzimaju u vezi sa obračunom i naplatom sudske takse, što je dovelo do značajno različite prakse i načina rada pojedinih sudija (npr. izdavanje naloga, poziva i rješenja kojim se obračunava taksa, rokovi postupanja nisu ujednačeni, što uključuje i rokove prosljeđivanja predmeta Pravobranilaštvu KS, neupućivanje opomena taksenim obveznicima i sl).

"Dešava se često, naprimjer, da se u vođenju sudskih predmeta obračunaju takse ali se ne naplate, pa se njihova naplata vrši prinudnim putem, preko Pravobranilaštva. Pri tome sudovi nisu zakonski obavezani u kojem roku će proslijediti predmete na prinudnu naplatu Pravobranilaštvu pa se događalo da predmeti 'odu u zastaru' , te nije moguće izvršiti naplatu sudskih taksi ni prinudnim putem", naveo je između ostalog ministar finansija KS Amel Kovačević u obrazloženju motiva donošenja ovog zakona.

Kazao je da novi tekst zakona definiše metodologiju obračuna takse, odnosno koji akt su sudovi dužni donijeti i u kojim rokovima, te kako da postupaju u slučaju da takseni obveznik ne uplati dužnu taksu kao i koje mjere poduzima sud u takvom slučaju.

Kao propust u zakonu koji je trenutno na snazi, ministar je naveo i to da ne postoji evidencija obračunatih sudskih taksi i njihove naplate u KS-u. Zbog toga, novi zakon predviđa i da Ministarstvo finansija KS uspostavi registar sudskih taksi u koji će sudovi unositi podatke o uplaćenim taksama, a kako bi se raspolagalo preciznim podacima o tome koliko je obračunatih a koliko naplaćenih taksi.

Nacrt novog zakona, između ostalog, propisuje i uvođenje kaznene takse za neplaćenje taksi u propisanom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti