Turistička zajednica KS očekuje preusmjeravanje milion KM turističkim radnicima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Turistička zajednica KS očekuje preusmjeravanje milion KM turističkim radnicima

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je da bi na današnjoj sjednici trebala dobiti saglasnost Vlade KS na inicijativu koju je uputila 20. marta 2020.

13.04.2020. 15:28 / Izvor: Akta.ba

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je da bi na današnjoj sjednici trebala dobiti saglasnost Vlade KS na inicijativu koju je uputila 20. marta 2020. da milion KM preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata po pitanju radnih mjesta i održavanje likvidnosti, izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.

Iz Turističke zajednice navode da su tom inicijativom smatrali da je bitno hitno reagovati, jer se radi o sektoru koji je prvi i najviše pogođen trenutnom situacijom, a turizam je bio najbrže rastuća grana privrede u Kantonu Sarajevo.

Ističu da je stav Turističke zajednice da turizam i hotelijerstvo ne smiju biti izostavljeni iz pomoći bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, jer osim što Turističkoj zajednici proslijeđuju boravišnu taksu koju plati turista, te turističku članarinu koju plaćaju subjekti koji imaju koristi od turizma (0,005 posto), poslovni subjekti izmiruju obaveze prema državi u smislu PDV-a, poreza na dobit, doprinosa sa svoje zaposlenike, itd.

Cijeneći da pandemija neće uskoro prestati i da je prouzrokovala ogromne štete na sektor turizma, Skupština Turističke zajednice Kantona Sarajevo je organizovala sjednicu 8. aprila 2020. na kojoj je zadužila Predsjednika TZKS kao i ostale organe da naprave prijedlog rebalansa budžeta pri čemu bi osim planiranog miliona KM pronašli dodatna dva miliona.

Tvrde da sredstva treba izdvojiti od otakazanih planiranih sajmova za ovu godinu na kojim je trebala učestvovati Turistička zajednica KS, konferencija i različitih projekata koji trenutno nisu prioritet, kako bi sektor turizma prevazišao ovu krizu.

Prijedlog rebalansa će biti  proslijeđen resornom ministarstvu na davanje saglasnosti.

"Apelujemo na Vladu Kantona Sarajevo da privredene subjekte koji se bave poslovima iz oblasti turizma tretiraju u prvom redu prioriteta i uključe u ostale programe koji su namijenjeni za pomoć privredi", saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti