Ministarstvo privrede SBK otkriva: Otpuštaju radnike pa ih angažuju “na crno”

21.04.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo privrede SBK otkriva: Otpuštaju radnike pa ih angažuju “na crno”

Svako angažovanje otpuštenih lica za rad “na crno” bit će sankcionisano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o radu FBiH.

U uslovima otežanog poslovanja privrednih subjekata zbog pojave pandemije koronavirusa (COVID-19) prisutni su slučajevi otpuštanja radnika i njihovo prijavljivanje na evidenciju Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona radi korištenja prava nezaposlenih lica, saopćilo je Ministarstvo privrede ovog kantona.

"Obzirom da pojedini poslodavci angažuju navedene radnike za rad “na crno”, Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona obavještava sve radnike i poslodavce na području Srednjobosanskog kantona da će jedna od prioritetnih aktivnosti Kantonalne Inspekcije rada u narednom periodu biti kontrola otpuštanja radnika i njihovo angažovanje za rad „na crno“, koji predstavlja grubo kršenje propisanih odredbi Zakona o radu F BiH", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je pozvalo sve građane, poslodavce, udruženja poslodavaca, privrednu i obrtničku komoru, da sve informacije o subjektima koji su otpustili radnike, a i dalje ih angažuju za rad „na crno“, dostave Inspekciji Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona.

Kako navode u svom saopćenju, ova inspekcija će posebno djelovati u ovom segmentu radi poduzimanja potrebnih operativnih radnji i sankcionisanja u skladu sa Zakonom.

"Svako angažovanje otpuštenih lica za rad “na crno” bit će sankcionisano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o radu FBiH", upozoravaju iz Ministarstva privrede SBK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti