Čeka se zeleno svjetlo Kriznog štaba: Kada će tramvaji zatutnjati na šinama?

29.04.2020. 12:18 / Izvor: Oslobođenje
Čeka se zeleno svjetlo Kriznog štaba: Kada će tramvaji zatutnjati na šinama?

Više od mjesec u glavnom gradu BiH je zbog koronavirusa zamro tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj.

Više od mjesec u glavnom gradu BiH je zbog koronavirusa zamro tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj. Za sada se još ne zna kada bi eventualno tramvaji i trolejbusi mogli izaći iz remiza i početi sa prevozom građana uz odgovarajuće epidemiološke mjere. Premijer KS-a Mario Nenadić izjavio je da će se ovo pitanje razmatrati iduće sedmice na federalnom Kriznom štabu.

"S obzirom na to da se krenulo sa ublažavanjem mjera u skladu sa epidemiološkom situacijom, očekujemo da se o ovome izjasni Krizni štab FBiH kako bi profunkcionisao jedan dio saobraćaja. Mi smo Vladi FBiH poslali dopis sa spiskom djelatnosti za koje smatramo da bi u narednom periodu mogle početi sa radom uz poštivanje mjera, a jedna od njih je i gradski saobraćaj. Moramo misliti na sigurnost građana i vozača. Kada do toga dođe, svakako da će samo jedan broj autobusa ili tramvaja biti pušten u saobraćaj. Vozila će se morati dezinfikovati i morat će se poštivati propisana mjera distance kako se ne bi stvarale gužve. Logično je da ako se već ide u ublažavanje mjera i kada neke djelatnosti krenu sa radom, da građanima moramo osigurati prevoz kako bi sigurno stigli do radnih mjesta. Teško je reći kada bi do toga moglo doći, da li za pet ili deset dana, ali građani će svakako na vrijeme biti obaviješteni", istakao je premijer Nenadić.

U KJKP Gras kažu da su oni spremni odmah krenuti sa prevozom putnika čim dobiju zeleno svjetlo iz Kriznog štaba i Vlade KS-a.

"Naši radnici odmah mogu krenuti sa prevozom putnika. Naravno da će se morati poštivati sve mjere, što ćemo mi i ispoštovati. S obzirom na to da je smanjen obim posla zbog pandemije koronavirusa, mi smo ovo vrijeme iskoristili za čišćenje, popravku vozila i zamjenu dijelova kako bismo kada se donese odluka o uspostavi gradskog saobraćaja bili spremni pružiti usluge našim putnicima", kazali su nam u pres-službi KJKP Gras.

S obzirom na to da tramvaji već izvjesno vrijeme ne saobraćaju i da su tramvajske šine i prije koronavirusa bile u katastrofalnom stanju, a sada su i zahrđale, u KJKP Gras ističu da to neće biti problem te da će građani imati adekvatan prevoz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti